Οπως αναφέρει, ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, ο Βλαντιμίρ Πουτίν στη Ρωσία, ο Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, ο Ζι Ζινπίνγκ στην Κίνα και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, εξαιτίας εκλογών ή αλλαγών στην ηγεσία.

Σχετικά με την Ελλάδα και υπό τον τίτλο «Εναλλαγή στην εξουσία εν όψει», ο συντάκτης της εφημερίδας σημειώνει ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο κύριος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στους κόλπους της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, δεν περίμενε τον πρωθυπουργό για να ανακοινώσει ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα μετά το Πάσχα, πιθανώς στα τέλη Απριλίου».

Έχοντας τη στήριξη των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Λουκάς Παπαδήμος θα επιθυμούσε πιθανότατα να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο για να ανακτήσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της χώρας του, όμως τα δύο μεγάλα κόμματα που τον στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, βιάζονται να αναμετρηθούν, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η ΝΔ απαιτούσε έως πρότινος να ζητηθεί η ετυμηγορία των ψηφοφόρων στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%, ανάγκασαν τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει ένα βήμα πίσω σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, συνεχίζει.

Όμως ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούσει για αναμονή έως μετά το Πάσχα. Για εκείνον η εκλογική αναμέτρηση πρέπει να γίνει πριν από τα μέσα Απριλίου.

Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας περίπου το ένα τέταρτο των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου, προσθέτει.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να γνωρίσει μία ιστορική ήττα, της οποίας θα προηγηθεί η έξοδος του τωρινού προέδρου της Γιώργου Παπανδρέου από την πολιτική σκηνή, εκτιμά η εφημερίδα.

Σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας, η «Les Echo» υπογραμμίζει ότι το ποσοστό για το 2011 μπορεί τελικά να είναι διψήφιο, φθάνοντας το 10%. Τούτο προφανώς οφείλεται στο ότι τα κρατικά έσοδα ήταν λιγότερα από τα προσδοκώμενα λόγω της ύφεσης. Αισθητή ήταν η υποχώρηση στον τομέα του φόρου εισοδήματος κατά  -9% σε ετήσια βάση. Αυτό καθιστά τεχνικά αδύνατο να καταφέρουν τα ταμεία να συλλέξουν 7,5 δις ευρώ μέσα μόνο στο μήνα Δεκέμβριο, γράφει.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ξαφνικά το ΔΝΤ αμφιβάλλει για το κατά πόσο η απομείωση των ελληνικών ομολόγων κατά 50% θα επαρκέσει ώστε να αντιμετωπιστεί ο εκτροχιασμός των δημοσίων οικονομικών.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από