Σε πολυήμερες κινητοποιήσεις κατέρχονται από αύριο οι γιατροί όλης της χώρας, ενώ κλειστά για δύο μέρες θα παραμείνουν τα φαρμακεία. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι νοσοκομειακοί και οι ιδιώτες γιατροί, καθώς και οι γιατροί του ΙΚΑ.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, των Περιφερειακών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας θα αντιμετωπίζονται από αύριο Δευτέρα 2 Ιανουαρίου έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Τις συγκεκριμένες ημέρες οι γιατροί του ΕΣΥ, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, θα βρίσκονται μεν στις θέσεις τους, αλλά θα απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία – δηλαδή δεν θα εξυπηρετούν τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Ειδικά οι γιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων, ειδικευμένοι και υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου, μπορεί να μην παραμένουν στο ιατρείο ευθύνης τους, αλλά να αποσύρονται στο Κέντρο Υγείας όπου ανήκουν.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να μην θιγεί το μειωμένο κατά 35% Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ενώ συμπαρίστανται στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς οι οποίοι επίσης απεργούν, έπειτα από σχετική απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η απεργία των ιδιωτών γιατρών επίσης αρχίζει αύριο 2 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως και τις 5 Ιανουαρίου. Οι ιδιώτες γιατροί ζητούν την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και την άμεση εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ (Δημόσιο) που ανέρχονται στα 350 εκατομμύρια ευρώ για τους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με αυτόν.

Οι γιατροί του ΙΚΑ, εξάλλου, έχουν προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Τα φαρμακεία

Στις 2 και 3 Ιανουαρίου, τέλος, θα παραμείνουν κλειστά και τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Επιπλέον,από σήμερα 1 Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει αναστολή της πίστωσης για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την τσέπη τους και να πηγαίνουν στη συνέχεια στα ταμεία τους για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.