Στη βόρεια όχθη της λίμνης της Καστοριάς, στο πλάτωμα του παραλίμνιου δρόμου λίγο μετά τον Ναυτικό Ομιλο, όλες τις προηγούμενες ημέρες οι περαστικοί άφηναν λουλούδια και διάβαζαν τα σημειώματα που έγραφαν οι περιπατητές. Μισά από τα σημειώματα γράφτηκαν για να αποχαιρετήσουν και να θρηνήσουν τη φοιτήτρια Ανδριάνα Γαρδικιώτη που δολοφονήθηκε και τα υπόλοιπα για να εκφράσουν οργή για τον φίλο της Στάθη Ευσταθίου, που ομολόγησε ότι τη σκότωσε και την πέταξε στη λίμνη.
Ο δράστης απολογήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην ανακρίτρια, επαναλαμβάνοντας όσα ισχυρίζονται συνήθως πρωταγωνιστές εγκλημάτων πάθους: ότι θόλωσε από ζήλεια και δεν άντεχε την απόρριψη. Παρ’ όλα αυτά, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία, η μικρή κοινωνία της Καστοριάς συνεχίζει να συζητά λεπτομέρειες, αλλά και να αναπαράγει ψιθύρους γύρω από τα δύο βασικά στοιχεία του ερωτικού εγκλήματος.
Πρώτον, το βεβαρημένο ποινικό παρελθόν του δράστη, που είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη για παιδική πορνογραφία και είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ασέλγεια σε ανήλικη, επιθέσεις και απειλές εναντίον φιλενάδων του.
Και δεύτερον, η έκταση που έλαβε η υπόθεση στο facebook καθώς τα πάντα – οι φωτογραφίες του ζευγαριού σε ευτυχισμένες στιγμές λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία, το κείμενο για τη δήθεν σκοπούμενη αυτοκτονία του δράστη προκειμένου να κερδίσει χρόνο, όπως εκτιμά η Αστυνομία, ακόμη και στοιχεία που συμπεριέλαβε η δικογραφία για τη χρονολογική σειρά των γεγονότων – γράφτηκαν και αναρτήθηκαν σε κοινή θέα στις ιστοσελίδες θύτη και θύματος.
«Εκείνο το πρωί, μας πλησίασαν αστυνομικοί και ρωτούσαν αν βρήκαμε γυναικεία ρούχα στη λίμνη χωρίς να γνωρίζουμε τι έψαχναν. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε το ίδιο βράδυ και ήταν αποτρόπαιο».
ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ. Ο Κωνσταντίνος και ο Δημοσθένης Ζιώγας, ψαράδες στη λίμνη της Καστοριάς που ρίχνουν τα δίχτυα τους στη βόρεια παραλία κοντά στο σημείο της δολοφονίας, δεν γνώριζαν μέχρι τότε τον δράστη.
Ούτε βέβαια τον γνώριζαν οι δύο νεαροί αστυνομικοί που προσπάθησαν να τον σταματήσουν την επομένη της δολοφονίας σε τυχαίο έλεγχο έξω από το Κιλκίς.
Δεν αποκλείεται, λένε οι αστυνομικοί, ο Ευσταθίου να κατευθυνόταν προς τα Σκόπια. Ο 35χρονος δεν σταμάτησε στο σήμα και ύστερα από καταδίωξη έπεσε σε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον αυχένα. Οι αστυνομικοί πρόσεξαν κηλίδες αίματος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από το τροχαίο και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση.
Αντίθετα από τον 35χρονο Ευσταθίου, η φοιτήτρια Ανδριάνα Γαρδικιώτη, 22 ετών, ήταν γνωστή στην κοινωνία της Καστοριάς, είχε πολλές φιλίες και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή.
Ηταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας από το χωριό Περιβόλι στην Κέρκυρα και σπούδαζε στο ΤΕΙ Καστοριάς, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων. Εργαζόταν περιστασιακά ως σερβιτόρα σε μπαρ και καφετέριες της μικρής πόλης και ήταν δημοφιλής μεταξύ των σπουδαστών, ιδιαίτερα μετά την εμφάνισή της σε τοπικό κανάλι.
«Με την Ανδριάνα συνεργαστήκαμε καθώς παρουσίασε κάποιες εκπομπές στο κανάλι ως εξωτερικές παραγωγές. Είχε παρουσιάσει τις Απόκριες το τοπικό έθιμο Ραγκουτσάρια στην Καστοριά και την παρέλαση στο Αργος Ορεστικό.
Είμαστε όλοι παγωμένοι με αυτό που συνέβη», ανέφερε ο Αντώνης Παραράς, διευθυντής στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Δίκτυο 1.
Στενότερη σχέση μαζί της είχε ο παρουσιαστής Μπάμπης Μπατσάρας, ο οποίος τη σύστησε στους υπεύθυνους του καναλιού. Ο Μπατσάρας μαζί με τη συγκάτοικό της αναζητούσαν τη Γαρδικιώτη τη νύχτα της δολοφονίας.
«ΔΕΝ ΞΕΡΑΜΕ». «Εκτός από συνεργάτες, ήμασταν και φίλοι. Η Ανδριάνα ήταν ένα κορίτσι πάντα ευδιάθετο, έξω καρδιά όπως λένε. Δεν είχε δείξει ποτέ ότι είναι πιεσμένη ή ότι την απασχολεί κάτι σοβαρό. Εκτός ίσως από δύο φίλες της, κανείς δεν γνώριζε ότι είχε δεσμό με τον Ευσταθίου. Δεν μιλούσε ποτέ για τα προσωπικά της», λέει.
Η 22χρονη φοιτήτρια ήθελε να γίνει μοντέλο και παρουσιάστρια. Οπως αποκαλύπτεται, είχε δεσμό με τον Ευσταθίου για περίπου έναν χρόνο χωρίς να γνωρίζει το «μαύρο» παρελθόν του.
Τον περασμένο Αύγουστο ο 35χρονος DJ και διοργανωτής πάρτι σε μπαρ που τελευταία συστηνόταν ως ατζέντης μοντέλων, είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Σε σκληρούς δίσκους στο σπίτι του είχαν βρεθεί τότε 35.000 αρχεία και οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν θυμούνται ότι πριν μπουν στο διαμέρισμα έσπαζε υπολογιστές και είχε πολύ επιθετική συμπεριφορά. Η εισαγγελέας υπηρεσίας είχε διατάξει τότε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του, όπως προβλέπεται για τα αδικήματα με θύματα ανηλίκους. Διώχθηκε για κακούργημα και μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τον ίδιο άνθρωπο είχαν καταγγείλει πριν από δέκα χρόνια οι γονείς δεκάχρονου κοριτσιού για αποπλάνηση. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, αλλά την τελευταία στιγμή οι γονείς του παιδιού απέσυραν την καταγγελία και έτσι ο Ευσταθίου γλίτωσε πάλι τη φυλακή. Επιπλέον, πρώην ερωμένες του τον έχουν καταγγείλει για απειλές και βίαιη συμπεριφορά.