Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2011

Εκατό μέρες από την ανακήρυξη λιμού σε περιοχές της νότιας Σομαλίας, η UNICEF και οι συνεργάτες της καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο και εν δυνάμει πιο θανατηφόρο κύμα θανάτων από τις ασθένειες μέσα σε ένα περιβάλλον συγκρούσεων.

Από τις 20 Ιουλίου, σχεδόν 110.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε κέντρα που υποστηρίζει η UNICEF σε ολόκληρη την περιοχή. Παρασχέθηκε πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό σε περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο έλαβαν προμήθειες και ενημέρωση για την υγιεινή. Επίσης παραδόθηκαν 8700 μετρικοί τόνοι σωτήριων προμηθειών από αέρα, ξηρά και θάλασσα στη Νότια και Κεντρική Σομαλία.

Στο Μογκαντίσου ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς που υποστηρίζει η UNICEF για τα 750.000 παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και 15 ετών. Από τον Ιούλιο, πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς στη Σομαλία.

Για τη Σομαλία και μόνο, η UNICEF θα χρειασθεί 300 εκατ. δολάρια το 2012 για να εξασφαλίσει το τρέχον επίπεδο υποστήριξης και να το αναβαθμίσει όπου είναι απαραίτητο. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτά τα κεφάλαια το συντομότερο δυνατόν ώστε να διασφαλισθεί η συνεχής παροχή των κρίσιμων προμηθειών που κρατούν τα παιδιά στη ζωή», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της UNICEF στη Σομαλία, Sikander Khan.

«Σε όλη τη Σομαλία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τελευταίους μήνες και εκατοντάδες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή διαταραχή στην παροχή της βοήθειας είναι θέμα ζωής και θανάτου», δήλωσε ο Sikander Khan.

Η έκκληση της UNICEF για το Κέρας της Αφρικής ανέρχεται σήμερα στα 425 εκατ. δολάρια για το 2011 και έχει χρηματοδοτηθεί κατά 85%. «Η ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας από την ανακήρυξη του λιμού υπήρξε τεράστια,» δήλωσε ο Elhadj As Sy, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για την Ανατολική και Νότια Αφρική, «Αλλά το μέγεθος της κρίσης είναι τέτοιο ώστε να απέχουμε πολύ από το να φθάσουμε σε κάθε παιδί.»

«Οι βροχές που έπεσαν θα φέρουν κάποια ανακούφιση από την ξηρασία σε περιοχές που έχουν πληγεί στη Σομαλία και τις γειτονικές χώρες. Αυξάνουν όμως επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών και παρεμποδίζουν τη διανομή της βοήθειας. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων σε όλο το νότο της Σομαλίας επίσης, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους συνεργάτες μας να παρέχουν με ασφάλεια τη σωτήρια βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους» συμπληρώνει ο Elhadj As Sy.

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την έκκληση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF για τα παιδιά στο Κέρας της Αφρικής μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους:

  • Μέσα από το διαδίκτυο στο www.unicef.gr
  • Σε όλες τις τράπεζες στους λογαριασμούς της UNICEF.
  • Στο τηλέφωνο 801 500 12345 όλο το 24ωρο (όπου μπορούν να δηλώσουν το ποσό που επιθυμούν να προσφέρουν).
  • Καλώντας τον αριθμό αυτόματης χρέωσης 901 11 17 17 17 μόνο από σταθερό του ΟΤΕ (3ευρώ +ΦΠΑ)