Επίσημη πρεμιέρα κάνει αύριο το νέο ασφαλιστικό ταμείο – ομπρέλα, που θα παρέχει τις υπηρεσίες σε τουλάχιστον οχτώ εκατομμύρια ασφαλισμένους, οι οποίοι έως το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τους 9 εκατομμύρια.

Έτσι στην πρώτη φάση οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Ταμείου του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και του ΟΑΕΕ (ελευθεροεπαγγελματίες) θα υπάγονται στο Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ έως το τέλος του έτους θα ενταχθούν και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΥΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ.

Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνεται ενιαίος τρόπος συνταγογράφησης, που θα αφορά ωστόσο μόνον τα φάρμακα.

Αντίθετα για τα αναλώσιμα όπως strips, ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, θα εξακολουθούν να χορηγούνται όπως χορηγούνταν μέχρι τώρα – δηλαδή, για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με συνταγογράφηση μέσω των γιατρών του Ιδρύματος, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ με δαπάνη τωνασφαλισμένων.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ειδικότερα, σε εγκύκλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που απέστειλε στα μέλη του με αφορμή την επίσημη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και σε ότι αφορά την συνταγογράφηση φαρμάκων υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Εναλλακτικά οι συνταγές θα συνταγογραφούνται στο πράσινο συνταγολόγιο του ΙΚΑ το οποίο υποχρεωτικά πλέον διαθέτουν όλοι οι ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ.

Αντίστοιχα, για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ η συνταγογράφηση μπορεί να γίνεται είτε ηλεκτρονικά είτε με τον κλασικό τρόπο στα πράσινα συνταγολόγια του ΙΚΑ.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα μπορούννα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα.

Εμβόλια

Τα εμβόλια θα χορηγούνται αποκλειστικά μέσω των φαρμακείων και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ (το ΙΚΑ διέθετε από τα φαρμακεία του μέχρι τώρα τα περισσότερα εμβόλια). Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει όλα τα εμβόλια του προληπτικού εμβολιασμού.

Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ θα χορηγεί από τα φαρμακεία του ΙΚΑ (μετονομάζονται σε Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ) όσα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) χορηγούσε το ΙΚΑ.

Τα ιδιωτικά φαρμακεία θα μπορούν να εκτελούν συνταγή για τα ακριβά φάρμακα, μόνον όταν στην συνταγή αναγράφεται από την μονάδα υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «στερούμεθα».

Οι γιατροί του νέου Ταμείου

Οι περίπου 6.500 μόνιμοι γιατροί του ΙΚΑ αλλά και οι περίπου 12.000 συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, αποτελούν το δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νέου ενιαίου ταμείου.

Μάλιστα και σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ο αριθμός αυτός σταδιακά θα αυξηθεί αγγίζοντας τους 22.000 γιατρούς σε όλη την χώρα, οι οποίοι εκτιμάται ότι αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Σημειώνεται, ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να τους αναζητούν είτε στην ιστοσελίδα των ταμείων (www.opad.gr, www.ika.gr, www.oaee.gr ) είτε στα κατά τόπους καταστήματα των ασφαλιστικών φορέων.