Το σύνδρομο ADHD, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, είναι μια κατάσταση του εγκεφάλου που κάνει δύσκολο στα παιδιά το να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους.

Είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις της παιδικής ηλικίας, καθώς εμφανίζεται σε 4%-12% των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Τρεις φορές περισσότερα αγόρια από κορίτσια διαγιγνώσκονται με το σύνδρομο.

Το παιδί συχνά φαίνεται ότι δεν ακούει, ονειροπολεί, αποσπάται εύκολα η προσοχή του από την εργασία του ή το παιχνίδι, κάνει λάθη από έλλειψη προσοχής, δεν είναι οργανωμένο, δεν ακολουθεί τις οδηγίες, ξεχνά ή χάνει πράγματα, αποφεύγει πολλές φορές να κάνει εργασία που απαιτεί νοητική προσπάθεια, μιλάει πολύ, είναι σε συνεχή κίνηση, δεν μπορεί να μείνει καθισμένο, δεν παίζει ήσυχα, δεν μπορεί να περιμένει, διακόπτει τους άλλους, συχνά μιλάει και ενεργεί χωρίς να σκέπεται, διασχίζει τον δρόμο χωρίς να ελέγχει την κυκλοφορία κ.ά.

Ολα τα παιδιά που έχουν το σύνδρομο δεν εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα. Επίσης, αν ένα παιδί εμφανίζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι έχει το σύνδρομο. Μπορεί απλώς να αντιδρά με αυτό τον τρόπο στο στρες στο σχολείο ή στο σπίτι, να πλήττει ή να περνάει μια δύσκολη φάση της ζωής του.

Ο δάσκαλος και ο παιδίατρος (με τη βοήθεια απλών ερωτήσεων) θα πρέπει να διακρίνουν το πρόβλημα και να ενημερώσουν τους γονείς.