Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2011

H στρατηγική και το μοντέλο ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά καθώς πρόσφατα αναδείχθηκε 1η μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Παράλληλα διακρίθηκε μεταξύ των True Leaders 2011 στο πλαίσιο έρευνας της ICAP.

Συγκεκριμένα, η Pharmathen κατατάχθηκε 1η ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδύσεις Έρευνας και Ανάπτυξης σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «The 2011 EU Industrial R&D Investment Scoreboard». Η ίδια έκθεση, κατατάσσει την Pharmathen στην 31η θέση ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες ανά την Ευρώπη, και στην 391η θέση επί του συνόλου των 1.000 κορυφαίων εταιρειών στο R&D ανεξαρτήτως κλάδου.

«Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή έκθεση αποτελεί στην ουσία την επιβράβευση των εταιρειών που αναπτύσσονται δυναμικά στην ευρωζώνη μέσω επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Ο τομέας R&D δεν έχει απτά μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνονται τέτοιες αναφορές από φορείς κύρους, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της Pharmathen, κα Νέλλη Κάτσου.

Την ευχάριστη είδηση της διάκρισης της Pharmathen πανευρωπαϊκά διαδέχθηκε τιμητική βράβευση από την ICAP σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου για την παρουσίαση των «True Leaders 2011». Η Pharmathen αποτέλεσε μία εκ των 50 επιχειρήσεων που αναδείχθηκαν ως True Leaders 2011 καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις:

· 500 πιο κερδοφόρες Εταιρείες για το 2010, με βάση τα στοιχεία της έκδοσης Business Leaders in Greece και κριτήριο κατάταξης το EBITDA

· 500 Εταιρείες με το μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού που έχουν σημειώσει αύξηση των εργαζομένων από το 2009 στο 2010, με βάση τα στοιχεία της έκδοσης Leading Employers in Greece 2011.

· 10 κορυφαίες θέσεις του Κλάδου της, βάσει τζίρου

· εταιρείες με υψηλό Rating Πιστοληπτικής Ικανότητας που κυμαίνεται από ΒΒ έως ΑΑ

Κατά την απονομή του βραβείου, ο κος Παναγιώτης Γεωργαλάς (Group CFO) δήλωσε: «Η διάκριση μας επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής που στηρίζεται στο τρίπτυχο: Εξωστρέφεια-Έρευνα –Επενδύσεις. Σε περιόδους ύφεσης όπως αυτή που διανύουμε θεωρούμε σημαντική την ύπαρξη επιχειρήσεων που εκπροσωπούν τη χώρα μας προς εξωτερικό, ενισχύοντας παράλληλα το εθνικό κεφάλαιο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pharmathen παρουσιάσε το 2010 κύκλο εργασιών της τάξης των €130εκ ενώ το 2011 θα φτάσει τα €145εκ. Επιπλέον την τελευταία πενταετία έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους €60 εκ. για την επέκταση των ερευνητικών υποδομών και την αύξηση της καθετοποίησης της. Βασικό άξονα ανάπτυξης αποτελούν οι εξαγωγές οι οποίεςκατά την τελευταία δεκαετία σημείωσαν αλματώδη αύξηση αντιπροσωπεύοντας πλέον πάνω από το 70% της συνολικής δραστηριότητας της Pharmathen.

Λίγα Λόγια για τη Pharmathen

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 στην Αθήνα, ως ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία, και αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και διακίνηση φαρμακευτικών προϊόντων, κατέχοντας σημαντική θέση στον τομέα των γενοσήμων (generics) φαρμάκων. Με 3 υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια και 2 βιομηχανικές μονάδες, η δραστηριότητα της Pharmathen είναι πλήρως καθετοποιημένη, καλύπτοντας από την ανάπτυξη έως και την διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων.

Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας αποτελείται από περισσότερα από 800 άτομα τα οποία απασχολούνται στους τομείς Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D), παραγωγής και προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων για περισσότερες από 85 χώρες διεθνώς. Σήμερα τα προϊόντα της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ε.Ε., και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, με ιδιαίτερη δυναμική στην Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά. Οι πωλήσεις της Pharmathen για το 2010 ανήλθαν στα €130 εκ.