Το πρωινό εσπρεσάκι μπορεί να κάνει περισσότερα από το να μας ξυπνάει. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως η καφεΐνη ενδέχεται να ελαττώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως μιας μορφής δερματικού καρκίνου.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, με περισσότερα από 1 εκατ. κρούσματα να καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, όταν τα κρούσματα της πιο σοβαρής μορφής δερματικού καρκίνου (του μελανώματος) είναι μόλις 70.230, σύμφωνα με τις στατιστικές του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου (NCI).

Η εξεύρεση διατροφικών τρόπων που θα μπορούσαν να μειώσουν έστω και λίγο τον κίνδυνο, θα είχαν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην δημόσια Υγεία, λένε οι ερευνητές.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελεί σημαντική λύση για την πρόληψη του βασικοκυτταρικού καρκινώματος», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φένγκγιου Σονγκ, από το Τμήμα Δερματολογίας του Νοσοκομείου Brigham and Women, παρουσιάζοντας τη μελέτη στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR) στη Βοστώνη.

«Η ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνεται σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο», πρόσθεσε, εννοώντας πως όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς, τόσο περισσότερο προστατευμένος είναι.

Ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο βασικοκυτταρικού καρκινώματος, γι’ αυτό και οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική δράση του καφέ στην καφεΐνη και όχι σε κάποιο άλλο από τα συστατικά του.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πως ο καφές δεν φάνηκε να προστατεύει από τις δύο άλλες μορφές δερματικού καρκίνου – το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι το δεύτερο συχνότερο είδος δερματικού καρκίνου, και το σπανιότερο μελάνωμα που όμως είναι το πιο επικίνδυνο απ’ όλα.

Προγενέστερες μελέτες σε ζώα είχαν δείξει πως η καφεΐνη μπορεί να προστατεύει από το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να ισχύει στην παρούσα μελέτη, η οποία διεξήχθη σε ανθρώπους.

Τα ευρήματα

Για τη μελέτη τους, ο δρ Σονγκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 113.000 εθελοντές, οι περίπου 73.000 εκ των οποίων ήταν γυναίκες.

Στη διάρκεια περισσότερων από 20 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα δερματικού καρκίνου, με τα σχεδόν 23.000 να είναι βασικοκυτταρικά, τα περίπου 2.000 ακανθοκυτταρικά και τα 741 μελανώματα.

Οι γυναίκες που έπιναν πάνω από 3 καφέδες την ημέρα διέτρεχαν κατά 20% μειωμένο κίνδυνο βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε σύγκριση με όσες έπιναν λιγότερο από έναν καφέ το μήνα. Τοαντίστοιχοποσοστόγιατουςάντρεςήταν 9%.

Αν και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα σπανίως αποβαίνει μοιραίο, οι θεραπείες του μπορεί να έχουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των παραμορφώσεων, ιδίως όταν το αγνοεί ο ασθενής για καιρό, κατά τον δρα Ρόμπερτ Σ. Κίρσνερ, καθηγητή και αντιπρόεδρο του Τμήματος Δερματολογίας & Δερματικής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Millerτου Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν πως «όταν ένας άνθρωπος εκδηλώνει μία μορφή δερματικού καρκίνου, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει και κάποια άλλη ή μια εντελώς διαφορετική μορφή καρκίνου, όπως το λέμφωμα ή ο καρκίνος των όρχεων», πρόσθεσε.

Επειδή, εξάλλου, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι πάρα πολύ συχνό, «το κόστος της θεραπείας των κρουσμάτων είναι τεράστιο», είπε.

Συνεπώς η εξεύρεση απλών τρόπων προστασίας από αυτό, «θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο για την δημόσια Υγεία, όσο και για τα οικονομικά της Υγείας», κατέληξε.