Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2011

Το νοσοκομείο Centre Hospitalier de Rambouillet στο Παρίσι, είναι το πρώτο στη Γαλλία, που χρησιμοποίησεαντιμικροβιακό χαλκό σε επιφάνειες, με σκοπό την αντιμετώπιση και τη μείωση του ποσοστού της μόλυνσης από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις των ασθενών του.

Χειρολαβές κρεβατιών, τροχήλατα τραπεζάκια, βρύσες, πόμολα και επιφάνειες ώθησης, κατασκευασμένα από αντιμικροβιακό χαλκό και κράματά του, έχουν εγκατασταθεί στις μονάδες εντατικής και παιδιατρικής. Οι αντιμικροβιακές επιφάνειες του χαλκού αποδεικνύονται αποτελεσματικές ,χάρη στη μικροβιοκτόνο δράση τους εναντίων των βακτηριδίων, ιών και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου τουMRSA, του C. difficile και του Influenza A – 24/7.

Ο Διευθυντής του νοσοκομείου Rambouillet, Jean-Pierre Richard, δήλωσε: «Με βάση τη δεκαπενταετή επιστημονική έρευνα σε εργαστήρια και νοσοκομείαγια τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, αποφασίσαμε να εξοπλίσουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείες και ταπαιδιατρικάτμήματα με τις προδιαγραφές αυτές.Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μια δυναμική πολιτική πρόληψης επιλέγοντας καινοτόμα προϊόντα που δεν επηρεάζουν τον τρόπο που δουλεύει το νοσηλευτικό μας προσωπικό. Ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να βελτιώσουμε την ασφάλεια των ασθενών μας.»

Ο Δρ. Patrick Pina, επικεφαλής του τμήματος υγιεινής του νοσοκομείου Rambouillet, σχολίασε: «η πρόληψη των ασθενειών είναι η κύρια προτεραιότητα μας ειδικά τώρα που είμαστε αντιμέτωποι με μικρόβια και βακτήρια που γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στην αντιβίωση. Είναι πολύ σημαντικό για τμήματα, όπως η ΜΕΘ και οι παιδιατρικές κλινικές να λάβουν μέτρα που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε διάδοση των παθογόνων μικροβίων, και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε επιδημία.»

Ο Δρ. Pina πρόσθεσε: «Το πρωτόκολλο αξιολόγησης που έχουμε δημιουργήσει, θα μας επιτρέψει να αποφασίσουμε, για το αν ο χαλκός έχει κεντρικό ρόλο στην αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Ελπίζουμε πως τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου ενθαρρυντικά όπως αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών.»

Τον περασμένο Ιούλιο, ο καθηγητής Michael Schmidt, του Ιατρικού Πανεπιστήμιου της Νοτίου Καρολίνας, παρουσίασε στο συνέδριο ICPIC στη Γενεύη, τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τρία νοσοκομεία της Αμερικής, που αποδεικνύουν πως αντικαθιστώντας μόλις έξι βασικές επιφάνειες επαφής με αντιμικροβιακό χαλκό, μειώνεται κατά 40% η πιθανότητα να εκτεθούν οι ασθενείς σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ο Διευθυντής Jean-Pierre Richard εξηγεί: «Υπάρχουν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία, πως το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των λοιμώξεων και παράλληλα με τα υφιστάμενα μέτρα υγιεινής – όπως το πλύσιμο των χεριών, οι χάλκινες επιφάνειες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση τωνμολύνσεων. Ο αντιμικροβιακός χαλκός, λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα πρόληψης, μειώνονταςτα μικροβιακά φορτία ανάμεσα στο καθάρισμα, όπου η μη-χάλκινες επιφάνειες παρουσιάζουν βακτήρια και ιούς μέχρι να καθαριστούν ξανά.»

Η κα Claude Rambaud, Πρόεδρος του ιδρύματος ασθενών Lien, σημείωσε: «Κάθε χρόνο, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σκοτώνουν 3.500 ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Γαλλικά νοσοκομεία.Αυτός ο αριθμός είναι ίδιος με τον αριθμό των ατυχημάτων από τροχαία ετησίως! Συνοπτικά, ο πόλεμος ενάντια στις λοιμώξεις πρέπει γίνει σκοπός εθνικής κινητοποίησης.Αν τα αποτελέσματα της Γαλλικής έρευνας είναι απόλυτα, όπως τα αποτελέσματα κάθε έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε νοσοκομεία παγκοσμίως, πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και να εξασφαλίσουμε τη μετάδοση του μηνύματος,πως ο χαλκός είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη των κινδύνων στα νοσοκομεία.»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντιμικροβιακές δράσεις του χαλκού, τον κατάλογο προϊόντων ή τις εγκαταστάσεις παγκοσμίως, επισκεφτείτε την ιστοσελίδαwww.antimicrobialcopper.org.

Σχετικά με το σήμα CU+

Όλα τα εξαρτήματα χαλκού στο Rambouillet φέρουν το σήμα Cu +, το οποίο δηλώνει ότι είναι κατασκευασμένα από χαλκό ή κράματα χαλκού (και αναφέρονται συλλογικά ως «αντιμικροβιακός χαλκός») με αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα, η οποία υποστηρίζεται από αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία και που μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει μέσα από την ιστοσελίδα: www.antimicrobialcopper.org

Η χρήση του σήματος αντιμικροβιακού χαλκού Cu+ από μια εταιρεία, σημαίνει ότι ένα από τα κέντρα χαλκού, εξουσιοδοτημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Χαλκού, έχει χορηγήσει άδεια για αυτήν την χρήση στην συγκεκριμένη εταιρία με βάση την τήρηση των αυστηρών κανόνων χρήσης.Οι κανόνες αυτοί καθοδηγούν ως προς την ορθή προώθηση της τεχνολογίας τους, η οποία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες έρευνες, τις ρυθμιστικές ή νομικές απαιτήσεις.

Σχετικά με το Νοσοκομείο Centre Hospitalier de Rambouillet

Το Centre Hospitalier de Rambouillet είναι δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή Sud-Yvelines, του Παρισιού, το οποίο αναγνωρίζεται σε κρατικό επίπεδο.Παρόλο που είναι τοπικό νοσοκομείο, νοσηλεύει και ασθενείς που ζουν στα περίχωρα, όπως στο Eure-et-Loir. Η τοποθεσία του είναι στο κέντρο της πόλης και εξυπηρετεί πάνω από 300.000 κατοίκους.

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μέλος του European Copper Institute (E.C.I.), που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Επίσης, ανήκει στο Διεθνές Δίκτυο 24 Κέντρων Χαλκού, το οποίο χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Copper Association (I.C.A.), ο οποίος ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες του I.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Η προώθηση των τελευταίων εξελίξεων, που αποδεικνύουν το ζωτικό ρόλο του χαλκού στο περιβάλλον και στην υγεία, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

Οι δραστηριότητες αυτές, επεκτείνονται σε έρευνες και μελέτες, με σκοπό τη δημιουργία μιας επιστημονικής πλατφόρμας πληροφοριών και δεδομένων, σε τομείς κρίσιμους για την κοινωνία και τη βιομηχανία και οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε, οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη.Για τον λόγο αυτό, έχειδημιουργηθεί τεχνική βιβλιοθήκη και ιστοσελίδα, http://www.copper.org.gr όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για το χαλκό και τις εφαρμογές του.

Σκοπός του Ε.Ι.Α.Χ. είναι, η υλοποίηση ενός δυναμικού ολοκληρωμένου προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, σπουδαστών και τεχνικών εταιριών, η εκπαιδευτική και τεχνική υποστήριξη, η επιστημονική καθοδήγηση πάνω σε θέματα που αφορούν στο χαλκό και στα κράματά του, καθώς και η ενθάρρυνση νέων ιδεών για τις εφαρμογές αυτού του μετάλλου.