25.10.2011

Ως Χειρουργικές Λοιμώξεις ορίζονται οι φλεγμονώδεις παθήσεις οργάνων που χρήζουν χειρουργικής αντιμετωπίσεως παράλληλα με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Οι λοιμώξεις αυτές παρουσιάζονται είτε ωςεπιπλοκή χειρουργικών επεμβάσεων, οπότε ονομάζονται λοιμώξεις εγχειρητικού πεδίου, είτε εμφανίζονται ως αμιγώς φλεγμονώδεις παθήσεις κοίλων σπλάχνων, ή μαλακών μορίων.

Οι Χειρουργικές Λοιμώξεις είναι τρίτες σε συχνότητα νοσοκομειακές λοιμώξεις και είναι υπεύθυνες για το 14-17% των νοσηλευομένων με νοσοκομειακές λοιμώξεις σε ένα γενικό νοσοκομείο.

Στις καθαρές εξωκοιλιακές επεμβάσεις το ποσοστό λοιμώξεων του εγχειρητικού πεδίου κυμαίνεται από 2-5%, ενώ στις ενδοκοιλιακές επεμβάσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%.

Στο θέμα των λοιμώξεων θα επικεντρωθούν οι εργασίες του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, στις 4-6 Νοεμβρίου 2011

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Βασίλειος Κομπορόζος, «οι ασθενείς με λοίμωξη χειρουργικού πεδίουέχουν 60% πιθανότητες εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας, πενταπλάσια πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και διπλάσια θνητότητα σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς χειρουργική λοίμωξη». Ας σημειωθεί ότι οι χειρουργικές λοιμώξεις οργάνων/χώρων είναι υπεύθυνες για το 77% της θνητότητος των χειρουργικών ασθενών.

Οι Χειρουργικές Λοιμώξεις αποτελούν πρόβλημα της καθ’ ημέραν πράξεως και αναλίσκουν σημαντικές νοσοκομειακές παροχές, όπως υπηρεσίες των επειγόντων εξωτερικών ιατρείων, απεικονιστικές μεθόδους, χειρουργείο, εργαστήριο, αντιβιοτικά, νοσηλεία σε διαφόρους βαθμούς αυξημένης φροντίδος και εκτός από την υψηλή νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών έχουν και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις .

Παρά το γεγονός ότι η πλήρης περιστολή των Χειρουργικών Λοιμώξεων δεν είναι δυνατή, η ελάττωση της συχνότητάς τους στο ελάχιστο δυνατό, έχει σαν συνέπεια σημαντικά οφέλη από πλευράς νοσηρότητος και θνητότητος για το χειρουργικό ασθενή, γεγονός που συνεπάγεται ελάττωση της μετεγχειρητικής νοσηλείας και ευρύτερα οικονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κατάλληλος χειρουργικός έλεγχος της πηγής της μολύνσεως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπεία τωνΧειρουργικών Λοιμώξεων.

Τα αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά παίζουν έναν αναγκαίο, σημαντικό, αλλά όχι πρωτεύοντα ρόλο. Κατά τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, αποδείχθηκε για πρώτη φορά, ότι η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών μειώνει σημαντικά το ποσοστό των λοιμώξεων του εγχειρητικού πεδίου

Για την αντιμετώπιση των ενδοκοιλιακών λοιμώξεων σήμερα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών. Με σκοπό εξάλλου, τη μείωση της νοσηρότητος και θνητότητος, τα αντιβιοτικά χορηγούνται θεραπευτικά σε εγκατεστημένη λοίμωξη.

H απουσία, ή η ατελής, εμπειρική ή οριστική θεραπεία με αντιβιοτικά συντελούν στη μείωση του ποσοστού επιτυχούς αντιμετώπισης, με παράλληλη αύξηση της θνητότητος.

Το μικροβιακό φάσμα, το κόστος και η τοξικότητα του φαρμάκου, παραμένει σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του αντιβιοτικού, ενώ η ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα .

Τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που εκτός από τον άρρωστο, επηρεάζουν το νοσοκομειακό, οικιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η σωστή χρήση των αντιβιοτικών συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της παρεχομένης φροντίδος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η θεματολογία του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικών Λοιμώξεων περιλαμβάνει σημαντικά θέματα, όπως:

Την πρόληψη τωνλοιμώξεων στο χώρο του χειρουργείου,

-Μυκητιασικές λοιμώξεις και αντιμυκητιασικά φάρμακα

-Αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα – Χειρουργικές λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς – Λοιμώξεις από ξένα σώματα –

Βαρειές ενδοκοιλιακές λοιμώξεις, όπως περιτονίτιδα και παγκρεατίτιδα – Σηπτικό Shock – Το διαβητικό πόδι – Η προφυλακτική και θεραπευτική χρήση των αντιβιοτικών στις χειρουργικές λοιμώξεις

– Η αλήθεια για τα γενόσημα και βιοϊσοδύναμα φάρμακα

– Ανθεκτικά μικρόβια – Αίτια και μηχανισμοί μικροβιακής αντοχής στην Ελληνική πραγματικότητα

– Επιτήρηση της μικροβιακής αντοχήςστη χώρα μας, πρόγραμμα WHONET

– Το σχέδιο ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗΣ στην επιτήρηση των λοιμώξεων, και άλλα εξ ίσου ενδιαφέροντα θέματα.

«Φιλοδοξούμε- τόνισε ο κ. Κομπορόζος – το Επιστημονικό Πρόγραμμα του12ου Πανελληνίου Συνεδρίουτης Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων να ανταποκριθεί στις ανάγκεςκαι απαιτήσεις τουΈλληνα Χειρουργού στην αντιμετώπιση των Χειρουργικών Λοιμώξεων.»

«Παρά τιςαντίξοες συνθήκες», συνέχισε «προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή χειρουργών, λοιμωξιολόγων, μικροβιολόγων, ιατρών της ΜΕΘ και άλλων ειδικοτήτων και ευελπιστούμε ότι το12ο Συνέδριο θα είναι εξ ίσου επιτυχές μεόλα τα προηγούμενα συνέδριατης Εταιρείας μας.»