Είμαι 32 ετών και σποραδικά παθαίνω κρίσεις πανικού, παρότι παίρνω φαρμακευτική αγωγή για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Έχω επισκεφτεί πολλούς ψυχολόγους δίχως όμως ουσιαστικά να έχω λάβει βοήθεια. Θέλω να απαλλαγώ από αυτό το βάσανο. Υπάρχει ελπίδα;

Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας ενδείκνυται ως το καταλληλότερο θεραπευτικό σχήμα για το πρόβλημα σας, το οποίο μοιάζει να επιμένει μέσα στον χρόνο.

Τα φάρμακα από μόνα τους έχουν την ιδιότητα μεν να κατευνάζουν το άγχος, δίχως όμως να σας μαθαίνουν τρόπους για να ελέγχετε το πρόβλημα μόνος σας.

Το ότι επισκεφτήκατε πολλούς ψυχολόγους δεν είναι λόγος να σηκώσετε τα χέρια ψηλά. Μπορεί λ.χ. να μην ήσασταν έτοιμος για ουσιαστικές αλλαγές στον εαυτό σας ή να μην συναντήσατε την στοιχειώδη και αναγκαία εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των θεραπευτών που γνωρίσατε. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο την προσπάθεια σας να βρείτε διέξοδο από τον πανικό.

Προτείνω αρχικά να γίνει μια συνολική ψυχολογική αξιολόγηση, και να διερευνηθούν σε βάθος τόσο τα συμπτώματα που παρουσιάζετε, όσο και οι πτυχές της προσωπικότητας σας.

Στην συνεχεία θεωρώ ότι ένας κύκλος συνεδρίων γνωσιακής-συμπεριφορικής θεραπείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τη διαχείριση των κρίσεων πανικού και την πρόληψη τους στο μέλλον.

Σκεφτείτε εν τω μεταξύ αν συνυπάρχουν και άλλες δυσκολίες που «βοηθούν» τις κρίσεις να επιμένουν στον χρόνο – λ.χ. προσωπική ζωή, ικανοποίηση από εργασία, σχέση με τον εαυτό, βαθύτερη ανάγκη για έλεγχο κλπ.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr