Η Καγκελάριος Μέρκελ θέλει να εγκατασταθεί «μόνιμη τρόικα» στην Ελλάδα για την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος απομείωσης του χρέους της χώρας. Η «μόνιμη τρόικα» θα επιτηρεί την πορεία των μεταρρυθμίσεων και θα διασφαλίσει την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού. Η «επιτροπεία» της ΕΕ, που συνεπάγεται απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα είναι το τίμημα για τις χώρες που θα μπαίνουν σε καθεστώς απομείωσης του χρέους τους, δηλαδή ελεγχόμενης πτώχευσης.

Η «μόνιμη τρόικα» είναι μία από τις παραμέτρους που συζητούνται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ την προσεχή Κυριακή, επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ Γκέοργκ Στράιτερ.

Ερωτηθείς εάν η «μόνιμη τρόικα» είναι μέτρο ad hoc για την Ελλάδα ή θα αποτελεί μέρος ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου, ο κ. Στράιτερ απάντησε μονολεκτικά: «Ενδεχομένως». Η Σύνοδος της Κυριακής θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Θα είναι ένα βήμα. Θα ακολουθήσουν και άλλα», είπε ο εκπρόσωπος.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Η ίδια η κ. Μέρκελ, μιλώντας την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU είπε ότι μπορεί να φανταστεί ένα είδος «μόνιμης τρόικας» στις υπερχρεωμένες χώρες. Καθοριστικό επ’ αυτού θεωρεί ότι αυτά τα χρέη «χτίστηκαν επί δεκαετίες» και θα χρειαστεί «μακρόχρονη δουλειά» για τη μείωσή τους.

Σύμφωνα πάντως με όλες τις ενδείξεις, η επεξεργασία των προτάσεων είναι σε προχωρημένο στάδιο. Η αποστολή της «μόνιμης τρόικας» συγκεκριμενοποιείται στην περίπτωση της Ελλάδας στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Γερμανοί παράγοντες που βρίσκονται κοντά στην καγκελάριο Μέρκελ σημειώνουν ότι, εάν η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, θα πρέπει οι εταίροι να έχουν τη διασφάλιση ότι η χώρα θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης CDU-CSU Πέτερ Αλτμάιερ, που ανήκει στους στενούς συνεργάτες της καγκελαρίου Μέρκελ, περιέγραψε το πλαίσιο αυτό λέγοντας ότι «είναι μία σειρά από ζητήματα στα οποία η Ελλάδα πιθανότατα δεν μπορεί να επανακτήσει αξιοπιστία». Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι ιδιωτικοποιήσεις και τα χρόνια προβλήματα που παρουσιάζει ο φοροεισπρακτικός – διοικητικός μηχανισμός. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός παραδέχεται ότι η απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων ακούγεται πολύ σκληρή. Αλλά «λέγαμε πάντα ότι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος» είπε ο κ. Αλτμάιερ. Πρακτικά αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή της συμμετοχής εκπροσώπων της ΕΕ στις διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση. Η συμμετοχή αυτή θεωρείται εφικτή και με το σημερινό νομικό πλαίσιο. Αντίθετα, ο κ. Αλτμάιερ απορρίπτει την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της χώρας-παραβάτη σε ευρωπαϊκά όργανα, επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγή των σημερινών συνθηκών της ΕΕ.