Τα μωρά γυναικών οι οποίες είχαν μολυνθεί από τον ιό της νέας γρίπης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι βρεφικοί θάνατοι μεταξύ των Βρετανίδων που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης, ήταν πέντε φορές περισσότεροι από το αναμενόμενο, σύμφωνα με επιστήμονες από την Εθνική Μονάδα Περιβρεφικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στα έμβρυα των μολυσμένων γυναικών παρατηρήθηκε και υψηλότερη συχνότητα πρόωρων τοκετών, σε σύγκριση με εγκύους που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Οι ειδικοί σε θέματα Δημοσίας Υγείας λένε πως τα ευρήματα αυτά ενισχύουν το μήνυμα να εμβολιάζονται όλες οι έγκυοι εναντίον της γρίπης.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην αξιολόγηση όλων εγκύων που εισήχθησαν στα βρετανικά νοσοκομεία με γρίπη μεταξύ Σεπτεμβρίου 2009 και Ιανουαρίου 2010.

Από τις 256 εγκύους που είχαν μολυνθεί από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης, οι 7 είδαν τα μωρά τους να γεννιούνται νεκρά, ενώ 3 πέθαναν λίγο μετά τη γέννηση.

Τα κρούσματα αυτά αναλογούν σε 39 θνησιγενή βρέφη ανά 1.000 γεννήσεις, όταν η αντίστοιχη αναλογία στις εγκύους δίχως γρίπη είναι 7 ανά 1.000 γεννήσεις.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η δρ Μάριαν Νάιτ, ομότιμη σύμβουλος σε θέματα Δημοσίας Υγείας της Μονάδας. Όπως δήλωσε, ο εμβολιασμός εναντίον της γρίπης είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας των εγκύων.

«Αυτά τα νέα στοιχεία για τους κινδύνους που απειλούν τα βρέφη, αποδεικνύουν ξεκάθαρα τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στην εγκυμοσύνη η λοίμωξη με τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης», είπε.

«Εμβολιαζόμενες εναντίον της γρίπης, οι έγκυοι μπορούν να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους, όσο και το αγέννητο παιδί τους».

Στοιχεία από την βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ) δείχνουν πως οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί των εγκύων ήταν πολύ χαμηλοί το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, είχαν εμβολιαστεί μόλις οι μισές έγκυοι που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο γρίπης επειδή λ.χ. έπασχαν από άσθμα, ενώ απ’ όσες δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας είχε εμβολιασθεί το 36,6%.