19-10-2011

Η Biohellenika υποστηρίζει με τα διεθνώς διαπιστευμένα εργαστήριά της την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης σε κλινική μελέτη με θέμα την αξιολόγηση της χορήγησης βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης. Τα πρώτα αποτελέσματα, που είναι ενθαρρυντικά, παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό συνέδριο των χρόνιων πνευμονικών παθήσεων που έγινε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας από τις 21-25/9/2011.

Η πνευμονική ίνωση είναι μια ανίατη ταχέως εξελισσόμενη και θανατηφόρα ασθένεια. Στη μελέτη αυτή μετείχαν 40 ασθενείς με προχωρημένη ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Από αυτούς μέχρι σήμερα ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση οι 14. Οι υπόλοιποι ασθενείς συνεχίζουν τη θεραπεία.

Δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές από τη χορήγηση. Στο τεστ της βάδισης των 6 λεπτών οι ασθενείς έδειξαν βελτίωση. Η δοκιμασία αυτή είναι κλασική και χρησιμοποιείται ως δείκτης αξιολόγησης της πνευμονικής λειτουργίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ο κανόνας είναι η συνεχής επιδείνωση και όχι η βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς.

Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν ελπίδες για αυξημένη επιβίωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών οι οποίοι σήμερα θεωρούνται ανίατοι και κατά κανόνα σύντομα χάνουν τη μάχη.

Το διεθνώς πρωτότυπο πρωτόκολλο θεραπείας που ακολουθεί για τους ασθενείς αυτούς η μελέτη προβλέπει αρχικά τη λιποαναρρόφηση, στη συνέχεια την απομόνωση, τον ποιοτικό έλεγχο, την κρυοσυντήρηση και τέλος την ενδοβρογχική χορήγηση των βλαστοκυττάρων που απομονώνονται από το λίπος σε επαναλαμβανόμενες εγχύσεις ανά τρίμηνο.

Σχετικά με τη Biohellenika

Η Biohellenika, αποκλειστικός εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στον τομέα της φύλαξης βλαστικών κυττάρων, ιδρύθηκε με βάση πρότυπες προδιαγραφές και λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια με την αυστηρή εποπτεία διακεκριμένων επιστημόνων. Είναι η πρώτη και η μόνη Ελληνική εταιρεία που χορήγησε με επιτυχία κρυοσυντηρημένα δείγματα της σε Αιματολογική κλινική των ΗΠΑ, ενώ συνεργάζεται με πανεπιστημιακές κλινικές και νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού σε κλινικές μελέτες για θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από