Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο, με τα μισά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών να προσβάλλονται από αυτόν στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Τώρα, επιστήμονες από την Αυστραλία επινόησαν ένα επαναστατικό φάρμακο το οποίο μπορεί να εμποδίσει το θόλωμα του οφθαλμικού φακού που σηματοδοτεί την ανάπτυξή του.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οφθαλμικές σταγόνες ή φάρμακα για να τον αποτρέψουν ή να τον αντιστρέψουν.

Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του με συνθετικό. Με την διαδικασία αυτή, η όραση βελτιώνεται σχεδόν αμέσως και, με τη βοήθεια γυαλιών, το 95% των ασθενών ανακτούν την φυσιολογική όρασή τους.

Οι δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου, όμως, από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας έδειξαν πως μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Άντριου Άμπελ, ο οποίος έχει αφιερώσει μια δεκαετία στην όλη έρευνα, «οι οφθαλμίατροι μπορούν να αντιληφθούν τις πρώτες ενδείξεις θολώματος του οφθαλμικού φακού πολύ πριν αρχίσει να επηρεάζεται η όραση ενός ατόμου, αλλά έως τώρα δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για να την σταματήσουν».

Το νέο φάρμακο, όμως, «έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί νωρίς και να επιβραδύνει τόσο πολύ την εξέλιξη της νόσου, ώστε πρακτικά να μην αναπτυχθείποτέ», πρόσθεσε.

Το φάρμακο παρασκεύασαν οι επιστήμονες της Αδελαϊδας σε συνεργασία με την εταιρεία CalpainTherapeutics.