Όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αρχικά θα κατατεθεί η λίστα με όσους χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Στη Βουλή θα κατατεθούν επίσης τα στοιχεία όσων το 2009 κατέθεσαν άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς ωστόσο τα ποσά αυτά να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «θα θέσω υπ’ όψη τις καταστάσεις αυτών που εξήγαγαν καταθέσεις, ενώ το προϊόν της εξαγωγής είναι τουλάχιστον 100πλάσιο του δηλωμένου ετήσιου εισοδήματος».

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, μεταξύ των ονομάτων μεγαλο-καταθετών που περιλαμβάνονται στις λίστες θα υπάρχουν και ονόματα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και 18 πολιτών που εξήγαγαν μεγάλα ποσά ενώ λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Επίσης, διευκρίνισε ότι μεταξύ των μεγαλο-καταθετών δεν υπάρχουν βουλευτές και μετακλητοί υπάλληλοι.

Στη συνέχεια, με την ίδια διαδικασία, θα παρουσιαστεί στη Βουλή η πλήρης λίστα φυσικών προσώπων, μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτη λίστα, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι 180.000 πολίτες οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό το 2009 μέσω 720.000 συναλλαγών, εμβάσματα ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Αναβάλλεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο

Τα στοιχεία των μεγαλο-οφειλετών και μεγαλο-καταθετών δεν θα δημοσιοποιηθούν στην φάση αυτή, καθώς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ναι μεν αποδέχθηκε ως θεμιτή την ανάρτηση των ονομάτων στο διαδίκτυο, ωστόσο έθεσε όρους.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, η Αρχή θέτει συγκεκριμένους όρους: οι οφειλές να είναι μόνο φορολογικές, να χαρακτηρίζονται εισπράξιμες, να διαχωρίζονται τα πρόσωπα που έχουν αποβιώσει και βαρύνονται οι κληρονόμοι και όσοι είναι σε κατάσταση πτώχευσης, όσοι έχουν δικαστικές προθεσμίες και τέλος η Αρχή ζητά να υπάρχει προειδοποίηση ατομική και περιθώριο 15 ημερών, προς τους οφειλέτες, ώστε να προβάλλουν ενστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό στο πολυνομοσχέδιο περιελήφθη διάταξη σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αρχείο άνω των 1.000 ονομάτων η πρόσκληση θα γίνεται μέσω Τύπου, ηλεκτρονικού και μη, καθώς δεν συντρέχει λόγος στρατιωτικού ή διπλωματικού μυστικού.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «και ό,τι γνωρίζει ο υπουργός μπορεί να γνωρίζει και ο βουλευτής», ο οποίος και θα λάβει γνώση, απευθυνόμενος στην αντίστοιχη υπηρεσία της Βουλής, χωρίς όμως να λάβει αντίγραφο με τα ονόματα.

Ειδικότερα, η διάταξη- η οποία προστίθεται στο άρθρο 11 του ν. 2472/1997 (Α΄50) και σύμφωνα με τον υπουργό καλύπτει το αίτημα της Αρχής για ενημέρωση των οφειλετών πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας– κατατέθηκε σήμερα και προβλέπει ότι:

«Ειδικά όταν πρόκειται για αρχεία που τελούν υπό την επεξεργασία του υπουργείου Οικονομικών ή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορούν τη μη εκπλήρωση υποχρεώσεων σε σχέση με φόρους, τέλη, δασμούς και ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον το αρχείο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και σε αυτό περιέχονται δεδομένα για περισσότερα από 1.000 φυσικά πρόσωπα, η ενημέρωση των υποκειμένων των δεδομένων, μπορεί να γίνει με δημόσιες ανακοινώσεις κοινής λήψης μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του διαδικτύου στις οποίες καλούνται τα υποκείμενα των δεδομένων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός προθεσμίας που τάσσεται με την πρόσκληση η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των οκτώ ημερών από τη δημόσια ανακοίνωση».

Αναφορικά με την «λίστα Κουσελά», ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο κ. Κουσελάς αλλά ό,τι και να ήταν υπερκαλύπτεται από τις καταστάσεις αυτές».

Σημειώνεται πως 14.700 οφειλέτες του Δημοσίου, από τους οποίους οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και 8.200 νομικά πρόσωπα, έχουν χρέη ύψους 37 δισ. ευρώ και οφείλουν ή το 90% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αποτελούν δε το 1,6% των φοροφυγάδων και οι οφειλές τους είναι από 150.000 ευρώ και άνω.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, με τους 716.000 να οφείλουν ποσά μέχρι μόλις 3.000 ευρώ.