ΤΟΝ ΝΕΟ Πρωθυπουργό του Βελγίου Ελιο ντι Ρούπο είδε στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου. To παραπολιτικό δεν είναι το παπιγιονάκι του Ντι Ρούπο, αλλά ο διάλογος:

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ [ευγενικός]: «Υποθέτω είναι δύσκολο να συγκροτηθεί κυβέρνηση περισσοτέρων κομμάτων…»

ΝΤΙ ΡΟΥΠΟ [άνετος]: «Μπα – το θέμα είναι πώς θα κόψω 10 δισ. απ’ τον προϋπολογισμό…»

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ [αιφνιδιασμένος]: «Ρώτα κι εμάς να σου πούμε πώς γίνεται…»

Μπακάλικοι υπολογισμοί

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνον η Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική. Ή μάλλον για τους μπακάλικους υπολογισμούς των βουλευτών ενόψει εκλογών. Λοιπόν η απομείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, από το Μνημόνιο και μετά, έχει κυρίως αντίκρισμα σε μια περιφέρεια – κι αυτή είναι η μεγαλύτερη της χώρας. Δηλαδή η Β’ Αθηνών.

ΔΕΝ ΤΟ ‘ΧΑΤΕ σκεφτεί, ε; Πλην όμως στη Β’ Αθηνών πολιτεύονταν ο Γιάννης Δημαράς κι η Σοφία Σακοράφα. Αυτοί έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ νωρίς – δηλαδή ήδη από τον Μάιο του 2010. Ωστόσο, στη Β’ Αθηνών πολιτεύεται και η Λούκα Κατσέλη, η οποία εξελέγη μέσα στην τριάδα το 2009. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την είδαν, όχι χωρίς έκπληξη, να τοποθετείται κόντρα στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου – είναι αυτό που αφορά τα εργασιακά – μέχρι σημείου που να δεσμεύεται ότι δεν θα το ψηφίσει. Ολοι περιμένουν να δουν «τι θα αποφασίσει η Λούκα με τον Μάκη» – εννοούν τον σύζυγό της Γεράσιμο Αρσένη «κι ώς πού θα το πάει».

ΑΝ, ΠΑΝΤΩΣ, έχουμε παρατράγουδα και καμία αναπάντεχη έξοδο της Κατσέλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την άλλη Πέμπτη – όταν ψηφίζεται το νομοσχέδιο – τότε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών «αλαφραίνει» σημαντικά. Με απλά λόγια, για τους βουλευτές της συμπολίτευσης στην περιφέρεια αυτή το 153 είναι αυτό που λέμε «ουδέν κακόν, αμιγές καλού».

Μυστικά και ντοκουμέντα

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΠΑΣΟΚ με ανοιχτό μάτι κι εμπειρία επιμένει ότι δεν βλέπει προς το παρόν άλλο πλην Λούκας πρόσωπο να βγαίνει πολύ μπροστά κόντρα στο πολυνομοσχέδιο. Εστω κι αν η προχθεσινή «σκλήρυνση» του επίμαχου άρθρου 37 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις στα πηγαδάκια των πασόκων βουλευτών.

Μαδάει τη μαργαρίτα

ΜΕΣΟΒΔΟΜΑΔΑ πάντως εθεάθη στο γραφείο της Ρεγγίνας Βάρτζελη στη Βουλή, ο Θωμάς Ρομπόπουλος. Δεν είναι το μόνο ραντεβού του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με στελέχη του κοινοβουλευτικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και πολιτικά μασάζ κάνει και πολιτική ψυχοθεραπεία διεκπεραιώνει και – που λέει ο λόγος – πίτσες ψήνει, αν χρειαστεί. Ολα αυτά γιατί ο Ρομπόπουλος εζήλωσεν την δόξαν του Γιάννη Βούρου και μαδάει τη μαργαρίτα για το αν θα παραιτηθεί από Δευτέρα, επειδή δεν τον αφήνουν, λέει, να κάνει κριτική.