Έχετε αυτοκίνητο; Και καταθέσεις στην τράπεζα, μετοχές ή ομόλογα; Αν ναι, τότε έχετε αυξημένες πιθανότητες να παντρευτείτε, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ανέλυσαν στοιχεία από μια μεγάλη μελέτη νέων και αφού έλαβαν υπ’ όψιν παράγοντες όπως το εισόδημα, η εργασία και η λοιπή οικογένεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να διαθέτει κανείς αυτοκίνητο αυξάνει τις πιθανότητες ενός άντρα να παντρευτεί κατά 2,6% ανά έτος.

Αντίστοιχα, το να διαθέτει και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, αύξανε τις πιθανότητές του κατά άλλο ένα 1,5%.

Η οικονομική ευρωστία αύξανε και στις γυναίκες τις πιθανότητες γάμου, αλλά πολύ λιγότερο.

Όπως γράφουν ο δρ Ντάνιελ Σνάϊντερ και οι συνεργάτες του στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κοινωνιολογίας», τα ευρήματα αυτά μπορούν να εξηγήσουν τις αλλαγές στα μοτίβα του γάμου που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στη Δύση.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ζευγάρια παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ πολλοί αποφεύγουν το γάμο πάση θυσία. Μεταξύ 1970 και 2000, η μέση ηλικία του πρώτου γάμου έχει αυξηθεί κατά 4 χρόνια, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που δεν παντρεύονται αυξήθηκε από το 5% στο 10%.

Έτσι, το ποσοστό των γυναικών που παντρεύονται στις ηλικίες 25-29 ετών έχει μειωθεί κατά 13% και πλέον ούτε καν οι επτά στις δέκα δεν παντρεύονται για πρώτη φορά τόσο νέες.

Το μορφωτικό επίπεδο επίσης φαίνεται πως επηρεάζει τις πιθανότητες γάμου, με τους λιγότερο μορφωμένους να είναι πιο πιθανό να μην παντρευτούν.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι πως η ικανοποίηση από τον γάμο έχει αυξηθεί, κατά τον δρα Σνάϊντερ, γεγονός που υποδηλώνει πως όταν τελικά αποφασίζει να παντρευτεί κάποιος, το κάνει συνειδητά και επειδή πραγματικά το θέλει – και αυτό ωφελεί σημαντικά και τον ίδιο, και τον/την σύντροφό και τα παιδιά που πιθανώς θα αποκτήσουν.