Αυστηρές ποινικές κυρώσεις θα εφαρμοστούν στους καταληψίες της καθαριότητας, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε σήμερα στην Βουλή ότι προτίθεται να εκδώσει ειδική υγειονομική διάταξη για το συγκεκριμένο ζήτημα,στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Στο μεταξύ, ανεβάζει τα επίπεδα του υγειονομικού συναγερμού το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς σε σημερινή ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής». Για δεύτερη φορά ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την έκδοση υγειονομικής διάταξης.

Υγειονομική βόμβα: έτσι χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες του Κέντρου τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας, μετά τους ελέγχους που διενήργησαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και των υποχρεώσεων του για την διασφάλιση και την προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών.

Μάλιστα και όπως τονίζουν οι ειδικοί επειδή η παρούσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται λαμβάνει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης, θεωρείται επιβεβλημένο ότι οι αρμόδιες αρχές και φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αποκομιδή των απορριμμάτων .

Σε αντίθετη περίπτωση, η εκτίμηση κινδύνου, όπως διατυπώνεται από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., επιβάλλει την εφαρμογή της εκ του νόμου υποχρέωσης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ να προτείνει στον Υπουργό Υγείας την έκδοση επείγουσας Υγειονομικής Διάταξης.

Στόχος είναι να προσδιοριστούν έκτακτοι όροι και προϋποθέσεις για την άμεση αποκομιδή και αποτελεσματική διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, μηδέ αποκλειομένων και των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.

Κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων

Οι μύγες, οι κατσαρίδες, τα κουνούπια και τα ποντίκια αποτελούν τα «οχήματα» μεταφοράςτων μικροβίων που τρέφονται και συνεπώς πολλαπλασιάζονται στους σωρούς σκουπιδιών. Οι ειδικοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων στους κατοίκους της Αττικής αυξάνεται κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οικιακά απορρίμματα – ιδίως όταν αυτά περιέχουν νωπά τρόφιμα – αποτελούν την πρώτη πηγή μόλυνσης.

Και αυτό γιατί κάποιοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στα σκουπίδια μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα: π.χ. η σαλμονέλλα του τύφου επιζεί από 4 έως 115 ημέρες,η σαλμονέλλα του παρατύφου 24-136 ημέρες, και η σαλμονέλλα της εντερίτιδας έως και 150 ημέρες.

Συνεπώς, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα μετάδοσης νοσημάτων (π.χ. δερματοπάθειες, εντερολοιμώξεις) στον άνθρωπο μέσω των εντόμων και τρωκτικών που εισβάλλουν στα σπίτια, αλλά και μέσω των κατοικίδιων στην περίπτωση που έρθουν σε επαφή με τα σκουπίδια.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Oι επιστήμονες συστήνουν στους πολίτες να διαχωρίζουν τα σκουπίδια (ταυπολείμματα τροφών σε μία σακούλακαι τα υπόλοιπα απορρίμματα όπως είναι τα χαρτιά σε άλλη) και να τα φυλάσσουν στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ανωμαλία.

Σημειώνουν δε, ότι τα άδεια κουτιά από κονσέρβες πρέπει να ξεπλένονται πριν πεταχθούν. Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιγκτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δε θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

Αντιδράσεις απο την ΟΕΝΓΕ

Για κινδυνολογία κατηγορεί την κυβέρνηση η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία δηλώνει την συμπαράσταση της στους καταληψίες της καθαριότητας.

«Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση που διεξάγουν αγώνα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, αλλά και ενάντια στην σχεδιαζόμενη από Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ αποψίλωση των εργασιακών τους χώρων από ανθρώπινο δυναμικό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε αντιπαράθεση όμως έρχεται η ΟΕΝΓΕ και με την διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επειδή «ενώνει την ‘αγωνία’ της με την Κυβέρνηση και –ούτε λίγο ούτε πολύ- την καλεί να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ στην άμεση αποκομιδή»

«Τα όποια προβλήματα Δημόσιας Υγείας παρουσιαστούν, καταλογίζονται ατόφια στην κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.