Επτά στους δέκα ασθενείς στη χώρα μας με σοβαρή απώλεια της όρασης, πάσχουν από παθήσεις της ωχράς κηλίδας , σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς.

Υπολογίζεται πως το 1,4% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα πάσχουν από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ το 1,65% των διαβητικών πάσχουν από οίδημα στην ωχρά κηλίδα εξαιτίας του διαβήτη τους.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν πως περισσότεροι από 35.000 και 16.500 άνθρωποι αντιστοίχως πάσχουν από αυτές τις δύο μορφές ωχροπάθειας.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα η κυρία Τίνα Ξηρού, πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών και διευθύντρια της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, και ο κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος, διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Όρασης που είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της τυφλότητας.

Όπως εξήγησαν οι δύο ειδικοί, οι κυριότερες μορφές ωχροπάθειας είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων, το διαβητικοί οίδημα της ωχράς που αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στα διαβητικά άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας και το οίδημα που οφείλεται σε θρόμβωση φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού – του χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και δέχεται το φως, για να το προωθήσει στη συνέχεια μέσω του οπτικού νεύρου προς τον εγκέφαλο.

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κατά κανόνα σχετίζεται με την ελλιπή ρύθμιση του διαβήτη. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που δεν ελέγχουν το σάκχαρό τους διατρέχουν 25πλάσιο κίνδυνο τύφλωσης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό – και όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που πάσχει κανείς από αρρύθμιστο διαβήτη, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την όρασή του.

Ετήσιος έλεγχος

Όπως τόνισαν οι δύο ειδικοί, (και) στην περίπτωση των ασθενειών της ωχράς έχει ζωτική σημασία το τρίπτυχο «πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία».

Ωστόσο, «στην χώρα μας υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης», πρόσθεσαν. Και τόνισαν πως ενώ οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί θα έπρεπε να ελέγχονται από οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο, συχνά το παραμελούν έως ότου η όραση τους μειωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να μειώσει έως και κατά 80% τα κρούσματα τύφλωσης, καθώς θα έδινε τη δυνατότητα άμεσης θεραπείας, με τα απαιτούμενα φάρμακα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εισαχθεί νέα όπλα κατά των ασθενειών της ωχράς, όπως η ουσία ρανιμπιζουμάμπη που έχει λάβει έγκριση και για τις τρεις ασθένειες και καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η χορήγησή της μπορεί να σταθεροποιήσει ή να βελτιώσει την όραση σε σχεδόν εννέα στους δέκα ασθενείς που θα την πάρουν.