Απολύτως εξασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις μετά τη διάσωση της Proton Bank, η οποία ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών ύστερα από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το σχέδιο διάσωσης είναι κίνηση που εξασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προβλέπει την ίδρυση μιας νέας, «καλής τράπεζας» με την επωνυμία Νέα PROTON BANK. Στην τράπεζα αυτή θα μεταφερθούν το σύνολο των καταθέσεων – ιδιωτών, τραπεζών και Δημοσίου – και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς Proton Bank. Ολα τα χρήματα των καταθετών είναι ασφαλή στη νέα τράπεζα, η οποία ήδη έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, το οποίο παρείχε τα αναγκαία κεφάλαια – τα οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η νέα «καλή τράπεζα» είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10,6% και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, προστατεύονται το δημόσιο συμφέρον και η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται η απόλυτα ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας που υποστηρίζεται από το υπάρχον προσωπικό της.

Σχολιάζοντας την κίνηση διάσωσης της Proton Bank, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «σημασία έχει η προστασία του έθνους, η προστασία των καταθετών, η προστασία του τραπεζικού συστήματος ως συστήματος και των τραπεζών ως νομικών προσώπων. Δηλαδή, των καταθετών και της λειτουργίας που επιτελούν οι τράπεζες σε σχέση με τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε σχέση με τη στήριξη της ανάπτυξης», ενώ για το κόστος της διάσωσης ανέφερε ότι είναι μικρότερο από αυτό που θα κατέβαλλε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων αν επρόκειτο να αποζημιώσει τις εγγυημένες καταθέσεις της Proton.

«ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν σε κάποια βασικά ερωτήματα που ανακύπτουν μετά τη διάσωση της Proton:

Εχω καταθέσεις στην Proton Bank. Κινδυνεύουν;

Οχι, σε καμία περίπτωση. Η διάσωση της τράπεζας έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα των καταθετών να διασφαλιστούν πλήρως και να μη διαταραχθεί καθόλου η τραπεζική αγορά. Το σύνολο των καταθέσεων λοιπόν μεταφέρεται στη νέα τράπεζα και όλοι οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση σε αυτά, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γινόταν πριν. Μάλιστα, σε σχέση με το παρελθόν, τα χρήματα είναι ακόμη περισσότερο εξασφαλισμένα, καθώς μετά τη διάσωση η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας είναι σαφώς υψηλότερη από ό,τι στο παρελθόν, ενώ παράλληλα στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται μόνο υγιή περιουσιακά στοιχεία, χωρίς τις υποχρεώσεις και τα τοξικά προϊόντα της παλαιάς τράπεζας.

Κινδυνεύουν οι καταθέσεις μου σε άλλες τράπεζες;

Κατηγορηματικά όχι. Αντίθετα, η άμεση κίνηση διάσωσης της Proton Bank δείχνει την αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος να μην αφήσουν να υπάρξει ο παραμικρός κλυδωνισμός στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα στις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλή, καθώς τα όποια προβλήματα μπορεί να έχει προκαλέσει η χρηματοπιστωτική κρίση αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει. Μάλιστα, στην περίπτωση της Proton Bank δεν χρειάστηκε καν να παρέμβει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, το οποίο αποτελεί ακόμα δικλίδα ασφαλείας για τα χρήματα των καταθετών.

Τι θα συμβεί με το δάνειο που έχω από την Proton Bank;

Θα συνεχίσει να εξυπηρετείται κανονικά. Η νέα τράπεζα θα αναλάβει το σύνολο του υγιούς ενεργητικού της Proton Bank, κάτι που σημαίνει ότι τα χρέη θα συνεχίσουν να πληρώνονται όπως και πριν. Παρομοίως, οι υποχρεώσεις της τράπεζας προς τους δανειολήπτες (π.χ. στην περίπτωση ανοικτού δανείου ή στεγαστικού που εκταμιεύεται τμηματικά) θα τηρηθούν στο ακέραιο και μάλιστα με τους ίδιους όρους που είχαν συμφωνηθεί εξ αρχής.

Τι θα συμβεί με τις μετοχές της Proton Bank;

Ηδη η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας έχει σταματήσει. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, η παλαιά τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση και οι τελευταίοι που θα ικανοποιηθούν είναι οι μέτοχοι. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν μετοχική συμμετοχή στην Proton Bank είναι οι μεγάλοι χαμένοι καθώς θα πάρουν πίσω ένα ελάχιστο κομμάτι της επένδυσής τους ή ίσως και καθόλου αν τα χρήματα δεν επαρκούν. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τεθούν σε διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό οι μετοχές της νέας τράπεζας.