«Θερίζουν» τους Έλληνες οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών το 27% του πληθυσμού υποφέρει από πόνους. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς διστάζουν να το αναφέρουν στους εργοδότες και αποφεύγουν να παίρνουν αναρρωτικές άδειες γιατί τρέμουν την απόλυση.

Τα αποτελέσματα ερευνών που έχει διεξάγει έλληνες ρευματολόγοι, δείχνουν ότι έως και 30% των ανθρώπων με αρθρίτιδες υποφέρουν σιωπηρά στην εργασία τους, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν την δουλειά τους ή – στην καλύτερη περίπτωση – να βιώσουν την διάκριση.

Μάλιστα, η ανασφάλεια που έχει ριζώσει στους εργασιακούς χώρους, έχει οδηγήσει τους ασθενείς με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις να αποφεύγουν να διεκδικήσουν ακόμη και αναρρωτική άδεια για να μην γίνουν «στόχος.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αναφέρουν αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Μόνο το 14% αναφέρει απουσία λόγω προβλημάτων υγείας με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο να ξεπερνά το 22%.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους υπογραμμίζουν ότι οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική, ψωριασική αρθρίτιδα) καθώς καιη οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών.Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της παθήσεως από ειδικό ρευματολόγο και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση αποτελούν προϋπόθεση για την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και την παραμονή τους στην εργασία.

«Ο Ρευματολόγος γιατρός σήμερα διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό αποτελεσματικώνθεραπειών, πολλές από τις οποίες βασίζονται στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.Όμως, λόγω τουυψηλού κόστουςτων θεραπειών, είναι καθοριστικής σημασίας η εξειδικευμένη γνώση του ρευματολόγου τόσο για την καταλληλότητα ενός φαρμάκου όσο και τη λελογισμένη χρήση του», τόνισε καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, κ. Πέτρος Σφηκάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σφηκάκης ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) καταρτίζει το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης των Ρευματικών Παθήσεων με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, την έρευνακαι την εκπαίδευση.

Περπατήστε…

Στην δημιουργία ομάδων περιπάτου προχωρά η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), καθώς όπως έχει αποδειχτεί 15 λεπτά άσκησης την ημέρα ή 90 λεπτά την εβδομάδα βοηθούν στην διατήρηση της κινητικότητας.

Παράλληλα, η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (τηλ. 210 8237302 helpline@arthritis.org.gr ) για όσους πάσχουν από ρευματολογικά νοσήματα, έτσι ώστε να πολεμήσουν την κατάθλιψη, το άγχος, τις φοβίες και τις κρίσεις πανικού που ταλαιπωρούν τους ασθενείς.