Το καμπανάκι του κινδύνου για την υγεία των Ελλήνων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, κρούουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Σε έρευνά τους που δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» εντοπίζουν την ρίζα του προβλήματοςστην δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, αλλά και στην αγωνία για το αύριο που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών και σπρώχνει πολύ κόσμο στις ουσίες.

«Η εικόνα της υγείας στην Ελλάδα είναι ανησυχητική», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Ντέιβιντ Στάκλερ, λέκτοραςΚοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο.

«Βλέπουμε διπλασιασμό στις αυτοκτονίες, αύξηση στις ανθρωποκτονίες, αύξηση κατά 50% στις HIV λοιμώξεις και ανθρώπους των οποίων η υγεία επιδεινώνεται αλλά λένε ότι δεν πηγαίνουν στον γιατρό παρ’ ότι το χρειάζονται».

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει και τις υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας.

Όπως εξηγούν, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τα φέρνουν στα όρια των αντοχών τους.

«Υπήρξαν περικοπές κατά περίπου 40% στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, αναφέρονται περιστασιακές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες και δωροδοκείται το ιατρικό προσωπικό για να παρακαμφθούν οι λίστες αναμονής», σημειώνουν.

Την ίδια στιγμή, «αυξήθηκαν κατά 24% οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία», κυρίως επειδή στα ιδιωτικά νοσοκομεία απευθύνονται πλέον λιγότεροι πολίτες», προσθέτουν.

Επιπλέον, η ανάλυση συγκριτικών στοιχείων για τα έτη 2007 και 2009 από τις Στατιστικές Εισοδήματος & Συνθηκών Διαβίωσης (SILC), μιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης), δείχνει πως έχει αυξηθεί κατά 15% το ποσοστό των Ελλήνων που δεν πηγαίνουν στον γιατρό ή στον οδοντίατρο, κυρίως εξαιτίας της μακράς λίστας αναμονής.

Η ίδια πηγή στατιστικών πληροφοριών δείχνει ακόμη πως το ποσοστό αυτοκτονιών το 2009 είναι αυξημένο κατά 17% σε σύγκριση με το 2007. Ωστόσο, οι συγγραφείς της έρευνας επικαλούνται και πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία παρουσιάσθηκαν στην ελληνική Βουλή και μιλούν για αύξηση των αυτοκτονιών εφέτος κατά 25-40%.

Οι ερευνητές – επικεφαλής των οποίων είναι ο ελληνικής καταγωγής δρ Αλέξανδρος Ε. Κεντικελένης, από το Τμήμα Κοινωνιολογίαςτου πανεπιστημίου– γράφουν ακόμη πως παρατηρείται «σημαντική αύξηση (14%) στην συχνότητα των ανθρώπων που αναφέρουν πως η υγεία τους είναι κακή ή πολύ κακή».

Επιπλέον, παρατηρείται μείωση στον αριθμό των ατόμων που δικαιούνται αποζημιώσεις ασθενείας, ενώ τα νέα κρούσματα λοιμώξεως με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS αναμένεται να αυξηθούν κατά 52% το 2011 – με τα μισά να οφείλονται στην ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Όπως γράφουν οι ειδικοί, ήδη από τα τέλη του 2010 παρατηρείται σημαντική αύξηση στα νέα κρούσματα των HIV λοιμώξεων, ενώ το 2009 αυξήθηκε κατά 20% η χρήση ηρωίνης.

Χρονικά, οιδύο αυτές ανησυχητικές μεταβολέςσυμπίπτουν με τις περικοπές που οδήγησαν – σύμφωνα με το Lancet – σε κλείσιμο το ένα στα τρία κρατικά προγράμματα βοήθειας των τοξικομανών στον δρόμο και τα οποία, μεταξύ άλλων, τους τροφοδοτούσαν με καθαρές σύριγγες για να περιοριστεί η εξάπλωση της HIV λοίμωξης μεταξύ τους.

Η έκθεση του Κέιμπριτζκαταλήγει: «Ο απλός κόσμος πληρώνει το υπέρτατο τίμημα: χάνει την πρόσβαση στις υπηρεσίας φροντίδας και προστασίας της υγείας. Απαιτείται περισσότερη προσοχή στην υγεία και στην πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες».