Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν από τη συνάντηση που είχαν χθες οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες. Αν και οι επαφές που έγιναν δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, πιστεύεται ότι αφορούσαν τις πτυχές της ελληνικής διάστασης της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Αργότερα η κυβέρνηση κατέστησε γνωστό ότι θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί στο Βερολίνο και ειδικότερα τη συμφωνία της καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Γαλλίας για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη.

Κατά τα λοιπά, αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί για την επίτευξη συμφωνίας ωφέλιμης για την Ελλάδα, οφειλόταν σε «υπερβολικές εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης» και οπωσδήποτε «δεν προερχόταν από κυβερνητικές πηγές».

Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, η ίδια αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η αναβολή μιας οριστικής απόφασης για την Ελλάδα χθες, «μας δίνει την ευχέρεια χρόνου να διαπραγματευθούμε για τις εξελίξεις», και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει λύση ούτε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου.

Στόχος της Ελλάδας, είπε, «είναι να διασφαλίσουμε νομικά τη θέση της χώρας μας στην ευρωζώνη, για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως αν υπάρξει άλλη απόφαση, διαφορετική εκείνης της 21ης Ιουλίου. Εμείς θεωρούμε θετικό ό,τι βελτιώνει την απόφαση, όχι μια άλλη απόφαση που θα δημιουργεί νέα δεδομένα».

Σε ερώτηση ποτέ πιστεύει η κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ισχυρών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι αυτό μπορεί να συμβεί λίγο προ της σύγκλησης της Συνόδου του G20 στις Κάννες, το διήμερο 3 και 4 Νοεμβρίου.

Εξάλλου, πηγή του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας τις δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας παρατηρούσε ότι «δεν είπαν κάτι συγκεκριμένο», κάτι που συντηρεί, όπως προσέθετε, τα ερωτηματικά για την κυοφορούμενη λύση.

Αλλη πηγή, από τον τραπεζικό χώρο, σημείωνε ότι σε σχέση με την εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, που όπως φάνηκε κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει δέσμευση για χρηματοδότηση με 30 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό είναι ήδη διαθέσιμα περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα προστίθενται καθώς θα εκταμιεύονται οι επόμενες δόσεις.