Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, κατά τη πολύωρη συνάντηση του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε, πλην ελαχίστων σημείων, η εξέταση του μνημονίου για τη διετία 2011- 2012.

Η τρόικα φέρεται να ζητεί ακόμη πρόσθετες παρεμβάσεις μέχρι το 2014, ενώ πιέζει για ακόμη χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα.

Παράλληλα, η τρόικα απαιτεί να καθοριστούν σαφή χρονοδιαγράμματα και να εγκατασταθεί μηχανισμός παρακολούθησης για την υλοποίηση των μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους δανειστές δεν είναι αρκετή εγγύηση για την υλοποίηση των μέτρων η ψήφισή τους από τη Βουλή, όπως θεωρεί η Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, ο Γερμανός Ματίας Μορς, είπε χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο, και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν τόνιζε: «Είναι σαφές πως το πρόγραμμα στήριξης δεν θα πετύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσο έχουμε δει μέχρι τώρα».

H Αθήνα, συνέχισε, κάνει «δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης».