Η Ικαρία – το ελληνικό νησί που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους παραδείσους της μακροζωίας του παγκόσμιου χάρτη – έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Μελετούν τον τρόπο ζωής αλλά και το DNAτων κατοίκων σε μία προσπάθεια να βρουν τα μυστικά υγείας που κάνουν τους Ικαριώτες να ζουν ως τα βαθιά γεράματα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο.

Έλληνες ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών και διευθυντή της Α’ Πανεπιστηµιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκοµείο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, έχουν ήδη – μετά από έρευνες – καταλήξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η απουσία στρες, ο μεσημεριανός ύπνος και η συντροφικότητα συνθέτουν ένα τονωτικό «κοκτέιλ» μακροζωίας.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έχουν ακόμη να μάθουν πολλά από τους μακροβιότερους του κόσμου, μεταξύ των οποίων είναι και οι κάτοικοι της Σαρδηνίας και της Οκινάβα στην Ιαπωνία.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που το «θαύμα» της Ικαρίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Επεμβατικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία του Mount Sinai Hospital των ΗΠΑ.

Σημειώνεται, ότι οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν αύριο, Παρασκεύη.