Ο γιος μας είναι μοναχικό παιδί. Δυσκολεύεται να κάνει φίλους, απομονώνεται στα σχολικά διαλείμματα και στο σπίτι παίζει μόνος του. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η μοναξιά είναι ένα επίπονο συναίσθημα απομόνωσης από τους άλλους ανθρώπους, το οποίο συνοδεύεται συχνά από θλίψη και απόγνωση. Ενα παιδί μπορεί να νιώθει μοναξιά ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται μόνο του, με άλλα παιδιά ή με τους γονείς του.

Αυτή εντείνεται όταν το παιδί νιώθει ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τους άλλους ή όταν εκείνοι δεν το καταλαβαίνουν, δεν το ακούνε ή δεν του δείχνουν αγάπη. Η μοναξιά εκδηλώνεται συνήθως με τις ακόλουθες συμπεριφορές:

* Εσωστρέφεια

* Δυσκολία στην επικοινωνία με τα συνομήλικα παιδιά.

* Τάσεις απομόνωσης, αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών.

* Επίμονο συναίσθημα θλίψης, φόβου, ενοχών.

* Συχνό κλάμα.

* Επιθετικότητα.

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ενα παιδί μπορεί να νιώθει μόνο αν οι γονείς του είναι οι ίδιοι αποκομμένοι από τους άλλους ανθρώπους ή έχουν μια εγγενή ροπή προς τη μελαγχολία.

Σε γονείς που τσακώνονται ασύστολα, το παιδί μπορεί να απαντά στην κατάσταση αυτή στρέφοντας τον πόνο μέσα του.

Αλλοι γονείς, απόντες από τον γονεϊκό τους ρόλο, τα οδηγούν άθελά τους στο να κλείνονται στον εαυτό τους.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, η μοναξιά που επιμένει μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης, εφόσον όμως συνυπάρχουν και άλλα κλινικά συμπτώματα και η συνολική λειτουργικότητα του παιδιού στην καθημερινότητα πάσχει.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να βγει από τη μοναξιά του;

Προσπαθήστε κατ’ αρχήν να κατανοήσετε γιατί το παιδί νιώθει μόνο. Εχει αλλάξει κάτι στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον ή την καθημερινότητά του; Συμμετέχετε εσείς ως γονείς άθελά σας στη μοναξιά του παιδιού; Πώς νιώθει το παιδί με την αυτοεικόνα του;

Ενας τρόπος είναι να μιλήσετε μαζί του και να εκμαιεύσετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Η αποτύπωσή τους μέσω της ζωγραφικής μπορεί να είναι λυτρωτική για το ίδιο, ιδιαίτερα αν εκείνο δυσκολεύεται να εκφραστεί.

Βοηθήστε το παιδί σας να χτίσει κοινωνικές δεξιότητες ωθώντας το να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες εκτός σχολείου, αλλά ταυτόχρονα μιλώντας του για τα οφέλη της εγγύτητας με τα άλλα παιδιά και για τα ψυχικά οφέλη των ανθρώπινων σχέσεων στη ζωή του.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D), myrsi@hol.gr