Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ελπίζει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι την συνεδρίαση του G20 το Νοέμβριο.

Η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει «πραγματικές» συνέπειες για τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο κ. Ομπάμα, εκτιμώντας ότι επείγει όσο ποτέ άλλοτε να εγκρίνει το Κογκρέσο το σχέδιό του, ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα ένα ηλεκτροσόκ. Τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία μας, σε μια περίοδο που είναι ήδη ευπαθής», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Ομπάμα συμπλήρωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να καταλήξουν σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρίν από τη Σύνοδο των 20 πουσιότερων χωρών , τον ερχόμενο μήνα, στο Παρίσι.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα μπορούσε να δώσει στην αμερικανική οικονομία το «ταρακούνημα» που χρειάζεται και ζήτησε να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο.

«Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν είναι η ώρα για τα συνήθη πολιτικά αδιέξοδα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νόμος αυτός θα προστάτευε την αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ευρώπη χειροτερεύσει.

«Θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, θα ξαναβάλει ανθρώπους στη δουλειά», πρόσθεσε.

Οι διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη από τους «αγανακτισμένους της Γουόλ Στριτ» είναι μια έκφραση «δυσαρέσκειας» για την δύσκολη οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ αλλά και για την πρακτική που ακολουθούν οι τράπεζες, υποστήριξε ο πρόεδρος

των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία είναι σήμερα πιο αδύναμη απ’ ό,τι ήταν στις αρχές του έτους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, παραδεχόμενος ότι οι κινητοποιήσεις στη Νέα Υόρκη «εκφράζουν τη δυσαρέσκεια που αισθάνονται οι Αμερικανοί», επισημαίνοντας τις συνέπειες που είχαν στην κοινή γνώμη οι ενέργειες ορισμένων μεγάλων τραπεζών από τις οποίες ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση της προμήθειας που χρεώνουν οι αμερικανικές τράπεζες, ο Ομπάμα είπε ότι πρόκειται για μια πρακτική «άδικη» για τους καταναλωτές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες μπορεί να αυξάνουν τις προμήθειες γιατί τους έχει απαγορευτεί να χρεώνουν άλλα έξοδα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι «καλή πρακτική» και «δεν είναι δίκαιο για τους καταναλωτές».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι τράπεζες μπορούν να χρεώνουν ό,τι θέλουν εφόσον αυτό γίνεται με διαφάνεια και ευθύνη και σημείωσε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι εποπτικός.

Το νομοσχέδιο Ομπάμα που ήδη χαρακτηρίζεται «νεκρό» από τους Ρεπουμπλικάνους, θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το Κογκρέσο. Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις στις υποδομές και μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη.

Ο Ομπάμα διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα του θα οδηγήσουν στη δημιουργία 1,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και θα μειώσουν την ανεργία στο 8,1% από 9,1% σήμερα.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί διαφωνούν κυρίως για το θέμα της χρηματοδότησης του σχεδίου που θα προέλθει, σε μεγάλο μέρος, από την αύξηση των φόρων των πλουσίων και την περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Ο Ομπάμα δήλωσε πάντως ότι «δεν έχει πρόβλημα» με τη συζήτηση που γίνεται στο Κογκρέσο για το θέμα της επιβολής πρόσθετων φόρων στους εκατομμυριούχους ώστε να συγκεντρωθούν πόροι για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους απάντησε ότι η κυβέρνησή του θα είναι πάντα «ανοιχτή» σε διάφορους τρόπους ρηματοδότησης του σχεδίου.

«Δεν έχω πρόβλημα με την προσέγγιση του Κογκρέσου στο θέμα. Για να διαχειριστούμε το νομοσχέδιο περί θέσεων εργασίας θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το φορολογικό κώδικα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα κλείσουμε τις τρύπες», πρόσθεσε.

Κατόπιν παράκλησης του Λευκού Οίκου, οι Δημοκρατικοί ανέβαλαν σήμερα για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012 την εφαρμογή του προτεινόμενου φόρου στους εκατομμυριούχους.

Ταυτόχρονα όμως αύξησαν τον πρόσθετο φόρο στο εισόδημα των εκατομμυριούχων από το 5% στο 5,6%, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

Η αναθεωρημένη μορφή του προτεινόμενου φόρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 αντί για την 1η Ιανουαρίου 2012.