Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σύμφωνα με τον κ. Μπόρχες δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, το ΔΝΤ έκανε στροφή 180 μοιρών ως προς το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων απευθείας από τις αγορές, αναφέροντας ότι το Ταμείο μπορεί μόνο να δανείσει σε χώρες και όχι να παρέμβει στις αγορές. Κάθε αλλαγή στο μοντέλο αυτό θα απαιτούσε διαφορετικές νομικές δομές, ένα ενδεχόμενο που δεν έχει συζητηθεί, τόνιες ο κ. Μπόρχες.

Αρχικά, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να βοηθήσει τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης (EFSF) για τη στήριξη της αγοράς κρατικών ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπόρχες ανέφερε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 100 έως 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε ορισμένες μόνο χώρες.

«Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ, πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και σε σχέση με τον όγκο του νέου, ενισχυμένου EFSF», σημείωσε.