Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και το υπουργείο Υγείας για το άνοιγμα του κλάδου. «Κόκκινο πανί» αποτελεί η υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, με τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν ενώ προειδοποιούν ότι έχουν ήδη προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα και όπως προβλέπεται από την σχετική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, «οι φαρμακοποιοί κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου, δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας – Τετάρτης, ή της Τρίτης – Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες. Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ωράριο».

Οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο έως 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

Η Υπουργική Απόφαση

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση «οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες Περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους , για την έκδοση σχετικής έγκρισης και ανάρτησης στο διαδίκτυο».

Στην περίπτωση μη τήρησης του ωραρίου λειτουργίας, οι φαρμακοποιοί θα υφίστανται κυρώσεις, όπως ο νόμος ορίζει.

Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές περιοχές το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της Περιφέρειας.

Στην ίδια υπουργική απόφαση διευκρινίζεται ότι σταδιακά οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας πιλοτικά από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα μετατρέψουν τις καρτέλες-πίνακες των εφημερευόντων φαρμακείων που αναρτούνται στα φαρμακεία τους σε ηλεκτρονικές.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί πλήρως και απρόσκοπτα τόσο η τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών, όσο και η εξυπηρέτηση του κοινού και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Αντιδράσεις φαρμακοποιών

Στο μέτρο πού σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απαντά σε πρώτη φάση με προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

«Η απόφαση του κ Λοβέρδου για το ωράριο είναι παράνομη ,παράλογη και χαοτική. Οδηγεί τον κλάδο στη εξαθλίωση και διαλύει παντελώς το σύστημα των εφημεριών», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

«Γκρίζα ζώνη» όμως αποτελεί και η απόφαση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας για σύναψη ατομικής σύμβασης με τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν, δεδομένου ότι εν απουσία συλλογικής σύμβασης δεν θα μπορούν να αντιδράσουν σε περίπτωση μη εξόφλησης τους από το ενιαίο ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό, οι φαρμακοποιοί της Αττικής και Πειραιά δίνουν ένα μήνα περιθώριο στα ασφαλιστικά ταμεία να εξοφλήσουν τα χρέη τους.