Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Κύπρο από τη δημοσίευση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατονομάζεται ως κύριος υπεύθυνος της τραγωδίας, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ενδεχόμενο να φέρει και ποινικές ευθύνες.

Ο κ. Χριστόφιας συγκάλεσε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ εν μέσω δηλώσεων και ανακοινώσεων όλων των κομμάτων (πλην του ΑΚΕΛ), τα οποία ζητούν την παραίτησή του.

Σε μακρά δήλωσή του ο κύπριος Πρόεδρος απέρριψε τα συμπεράσματα του πορίσματος που τον αφορούν λέγοντας ότι δεν υπάρχει προσωπική ευθύνη για το συμβάν και πως κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής.

Μάλιστα κατηγόρησε τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Π. Πολυβίου, τον οποίο ο ίδιος διόρισε, ότι υπερέβη τους όρους εντολής του ασχολούμενος ακόμα και με θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ετσι, η Κύπρος μπαίνει στη δίνη μιας οξείας πολιτικής κρίσης, την ώρα που η γεώτρηση για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση φυσικού αερίου έχει προκαλέσει σωρεία τουρκικών απειλών και ένταση στην περιοχή, περιλαμβανομένης και στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Στο πόρισμά του, το οποίο ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Π. Πολυβίου, ύστερα από σειρά ακροάσεων και συλλογή εγγράφων, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Γενικό Εισαγγελέα, καταλήγει:

«Δυστυχώς, με βάση τα γεγονότα, όπως προκύπτουν από τη μαρτυρία που τέθηκε ενώπιόν μου, δεν έχω επιλογή από του να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε. Το συμπέρασμά μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθά της βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Στη δήλωσή του ο κύπριος Πρόεδρος αναφέρει ότι «πολλοί συλλογισμοί και συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα, φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης, είναι αστήρικτοι ή ακόμα και ενάντια στο ενώπιον του κ. Πολυβίου παρουσιασθέν μαρτυρικό υλικό, έρχονται σε αντίθεση».

Ο κ. Χριστόφιας απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και χαρακτηρίζει την παραμονή του στην εξουσία ως «ασπίδα υπέρ της Κύπρου».