Ακατανόητη και χωρίς λογική χαρακτηρίζουν ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και ιδιοκτήτες καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας την ανακοίνωση αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23%.

«Πραγματικά δεν έχει καμία λογική. Ο τουρισμός είναι ίσως η μοναδική αναπτυξιακή δραστηριότητα που συντελείται στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Και μόνο η σκέψη ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο αποτελεί εφιάλτη για τους επαγγελματίες», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Μπούρος.

Στη Χαλκιδική ο αναγκαστικός διαχωρισμός μεταξύ ντόπιων και ξένων τουριστών – αφού οι ξένοι έχουν ήδη πληρώσει τα πακέτα με το προηγούμενο καθεστώς ΦΠΑ – αφορά μικρό ποσοστό. Από τα περίπου 200 ξενοδοχεία που λειτουργούν μόνο τα 15 υποδέχονται τους καλοκαιρινούς μήνες ξένους πελάτες με all inclusive πακέτα. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Πιερία και στη Θάσο, όπου τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω κατάργησης της βίζας, αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Τσεχία, και άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Τα τουριστικά θέρετρα της Σιθωνίας Χαλκιδικής στηρίζονται κυρίως σε Βαλκάνιους και Ανατολικοευρωπαίους και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% εκτιμάται από τους επιχειρηματίες της περιοχής ότι θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί ακόμα περισσότερο η κίνηση των ελλήνων επισκεπτών.

«Μόλις το άκουσα σκέφθηκα ότι πρόκειται γι’ αστείο. Αυτό που πάει να γίνει δεν έχει λογική. Η αγορά λειτουργεί με τζίρο, ο τζίρος φέρνει κέρδη στους επιχειρηματίες και έσοδα στο κράτος. Αν φύγουν οι ξένοι και κλείσουν τα καταστήματα πώς θα εισπράξουν ΦΠΑ και φόρους;», αναρωτιέται ο Γιώργος Μπατζής, ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στη Νικήτη Χαλκιδικής.