Τις σχέσεις «στοργής» ανάμεσα στην Αστυνομία και ακροδεξιές οργανώσεις που το σώμα της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούσε επί χρόνια να αποτινάξει, επανέφερε στη μνήμη η προνομιακή μεταχείριση από άνδρες των ΜΑΤ των πέντε κουκουλοφόρων την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Η αιτιολογία της ΕΛ.ΑΣ. ότι επρόκειτο για «πολίτες που απεγκλωβίσθηκαν» δεν είναι πειστική από τη στιγμή που ανάλογη προστασία δεν παρασχέθηκε σε άλλες ομάδες πολιτών. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι έλαβαν προστασία ενώ κρατούσαν λοστούς και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους: δύο συνθήκες που σε άλλες περιπτώσεις ήταν αρκετές για να τους οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το γεγονός ότι ένας εξ αυτών των πέντε είναι γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις δεν θεωρείται διόλου τυχαίο.

«Είναι αλήθεια πως στο Σώμα υπάρχουν αρκετοί συμπαθούντες του χώρου. Σε μερικές μονάδες το ποσοστό αυτό ίσως να φτάνει και το 20%», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Νίκος Καραδήμας.

Η πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα φορά που η Αστυνομία επισήμως παραδέχθηκε τις στενές σχέσεις μελών της με τη Χρυσή Αυγή και λοιπές ακροδεξιές οργανώσεις καταγράφηκε σε έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 17 Απριλίου 2004.

Στην έκθεση – βόμβα οι συντάκτες της ανέφεραν μεταξύ άλλων πως «τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενοι όπλα από βουλευτές (σύμφωνα με την έκθεση οι βουλευτές προέρχονται από τη Ν.Δ.) και παρουσιάζονται ως συνοδοί τους». Ο αδελφός καταζητούμενου, εκείνη την εποχή στελέχους της Χρυσής Αυγής, ήταν στη συνοδεία πολύ γνωστού βουλευτή.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημάνθηκε πως «η Χρυσή Αυγή διατηρεί ακόμη και σήμερα πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξιωματικούς του στρατού, αλλά και με απόστρατους».

Στενές σχέσεις. Η δράση της μυστικής ομάδας απέφερε απρόσμενους καρπούς για τις στενές σχέσεις αστυνομικών με την οργάνωση.

«H Αστυνομία τούς προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπ στο παρελθόν, στις μαζικές διαδηλώσεις, στις επετείους κυρίως της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και σε εκδηλώσεις του «αριστερίστικου και αναρχικού χώρου» για να εμφανίζονται ως «αγανακτισμένοι» πολίτες και να προκαλούν επεισόδια», κατέγραψαν στην έκθεσή τους οι αστυνομικοί. Λίγοι έδειξαν έκπληκτοι στην Αστυνομία με τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας.

Στην τελευταία χρονικά έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας για τη Χρυσή Αυγή γίνεται μια ιστορική αναδρομή της οργάνωσης, της συμμετοχής μελών της στις εκδηλώσεις μίσους στον Γράμμο, το Βίτσι και τον Μελιγαλά. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα και συσπείρωση μελών από περιοχές του κέντρου και την επαρχία και αυτό αποδίδεται στο αίσθημα απειλής από την αυξημένη παρουσία αλλοδαπών και από την κατ’ αυτούς αλλοίωση των χαρακτηριστικών του έθνους», αναφέρει η έκθεση «ιδεών» της Ασφάλειας που καταλήγει πως «το τελευταίο διάστημα οργανώνουν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα εκδηλώσεις για την εκδίωξη των μεταναστών».