Γεώργιος Μπίζος

Οδύσσεια προς την ελευθερία

1928-1964:Από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας στην υπεράσπιση του Νέλσον Μαντέλα

Μτφ. Ρίτα Κολαΐτη

Εκδοσεισ Καστανιώτης

Γεννημένος στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, το 1941 ο δεκατριάχρονος Γεώργιος Μπίζος βρέθηκε στη Νότια Αφρική μαζί με τον πατέρα του πάνω σε ένα αγγλικό καταδρομικό. Παρά τις δυσκολίες εγκλιματισμού στο καθεστώς του απαρτχάιντ, κατάφερε να αποκτήσει πτυχίο Νομικής και να εξελιχθεί σε προασπιστή των δικαιωμάτων των γηγενών. Φίλος του Μαντέλα, έλαβε μέρος στην ιστορική δίκη του 1964 όταν ο νοτιοαφρικανός ηγέτης καταδικάστηκε σε 27ετή κάθειρξη, συνεργαζόμενος μάλιστα με την Ναντίν Γκόρτιμερ στη σύνταξη της απολογίας του. Η συναρπαστική αυτοβιογραφία του διαβάζεται απνευστί. Ας σημειωθεί ότι με την πτώση του απαρτχάιντ το 1993, συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη του νέου Συντάγματος της χώρας, την κατάργηση της θανατικής ποινής και την πολιτική μεταρρύθμιση. Δεν παύει εντούτοις να εκπλήσσεται γιατί, παρά ταύτα, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται σε μια χώρα όπου η βία παραμένει συστημική.

Αντρέ Ζιντ

Επιστροφή από τη

Σοβιετική Ένωση

Μτφ. Βάσω Μέντζου

Εκδοσεισ Ολκός

Είναι το 1936, όταν ο γάλλος νομπελίστας συγγραφέας Αντρέ Ζιντ (1869-1951), γυρίζοντας από το ταξίδι του στην Σοβιετική Ενωση, γράφει για τις εμπειρίες του αλλά και την απομάγευσή του σε σχέση με το τότε σοσιαλιστικό ιδεώδες. Το βιβλίο δεν περιέχει ακριβώς και μόνο μια «διακήρυξη απογοήτευσης» – περισσότερο είναι μια διαλεκτική ανάμεσα στον έπαινο και την κριτική του σοβιετικού μοντέλου. Ξεκινώντας από την ακλόνητη πεποίθηση του ότι η «Σοβιετική Ενωση θα υπερνικήσει τα σοβαρά λάθη της» και αρχικά θαυμάζοντας την «ευτυχία» του σοβιετικού εργάτη, φθάνει στην οδυνηρή διαπίστωση της «εκμηδένισης του ατομικού χάριν του ισοπεδωτικού συνόλου» και της υποταγής του επαναστατικού πνεύματος σε ένα κομφορμισμό φόβου, άγνοιας και δουλοπρέπειας.

Μαρία Μπέικου

Αφού με ρωτάτε, να θυμηθώ

Πρόλ. Τασούλα Βερβενιώτη

Εκδοσεισ Καστανιώτης

Καπετάνισσα του ΕΛΑΣ και αγωνίστρια του Δημοκρατικού Στρατού, η Μαρία Μπέικου διαφεύγει στην Αλβανία μετά την ήττα και από εκεί στην Τασκένδη και τη Μόσχα. Εχει ζήσει το τραύμα της Βάρκιζας, έχει λάβει μέρος σε μάχες, έχει συμμετάσχει σε Συνδιασκέψεις στο βουνό. Στη Μόσχα θα σπουδάσει σινεμά δίπλα στον Ταρκόφσκι και θα είναι επί μια εικοσιπενταετία εκφωνήτρια στην ελληνική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού. Θα ζήσει τη διάσπαση του ’67 και θα επιστρέψει στην Ελλάδα με την τέφρα του συζύγου της, επίσης επιφανούς αγωνιστή, Γεωργούλα Μπέικου. Η συγγραφέας που πέθανε πρόσφατα στα 86 της, έγραψε την παρούσα αυτοβιογραφία ως ένα πρωτοπρόσωπο κράμα ημερολογιακών καταγραφών και συνεντεύξεων, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα και στις ειδικές συνθήκες διαβίωσης των γυναικών κατά τη διάρκεια του Ε

φυλίου αλλά και αργότερα.

Ρίτσαρντ Στόουνμαν

Αλέξανδρος ο Μέγας,

Από την Ιστορία στον Θρύλο

Μτφ. Φωτεινή Μοσχή

Ιστορική Επιμέλεια Μαρία Αποστολοπούλου

Εκδοσεισ Τόπος

Στο μεταίχμιο ιστορίας και μυθολογίας, το βιβλίο του έγκριτου ελληνιστή Ρίτσαρντ Στόουνμαν είναι μια συναρπαστική περιήγηση στους θρύλους που συνόδευσαν τον βίο του Μακεδόνα στρατηλάτη. Στις λαϊκές αφηγήσεις, ο Αλέξανδρος δικαιώνεται ως απελευθερωτής. Οι προσπάθειές του να κατανοήσει τις πεποιθήσεις και τις θρησκείες των λαών που υπέταξε λίγο έλειψε να γεννήσουν έναν υβριδικό πολιτισμό, το κράμα εκείνο Απόλλωνα και Βούδα που επικαλείται ο Λεβί-Στρος αναφερόμενος στον πολιτισμό της Γκαντάρα, στον Ινδό ποταμό. Διόλου παράδοξο λοιπόν που, κατά τον συγγραφέα, επέζησε ως θρύλος σε μουσουλμανικά και εβραϊκά χειρόγραφα, γονιμοποίησε τη λογοτεχνία και γέννησε άπειρες προφορικές αφηγήσεις, ακόμη και έως τον ύστερο Μεσαίωνα.

Αλέξης Πάρνης

Γεια χαρά, Νίκος

Η αλληλογραφία μου με τον Νίκο Ζαχαριάδη

Εκδοσεισ Καστανιώτης

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο, το βιβλίο του 87χρονου Αλέξη Πάρνη χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τις επιστολές του καθαιρεμένου ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη από το Μποροβίτσι του Νόβγκοροντ, όπου είχε εκτοπιστεί. Προασπιζόμενος τις επιλογές του όπως έκανε και στο ογκώδες μυθιστόρημά του «Η οδύσσεια των διδύμων» (Καστανιώτης 2009), ο Πάρνης σχολιάζει τα δραματικά γεγονότα μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, από την Κατοχή και την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τις ημέρες στην Τασκένδη μέχρι τις αδυσώπητες συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΚΚΕ, τις σταλινικές εκκαθαρίσεις, τον Ψυχρό Πόλεμο και την καταστολή των εξεγέρσεων στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Διανθισμένο με άφθονα προσωπικά στοιχεία και απόψεις, το χρονικό αυτό αναδίδει μια θετικιστική προσέγγιση της Επανάστασης, άσχετα αν συμφωνεί κανείς με τις πολιτικές απόψεις του συγγραφέα.

Μένης Κουμανταρέας

Ξεχασμένη Φρουρά

τα κρυφά χαρτιά του συγγραφέα

Εκδοσεισ Καστανιώτης

Είκοσι τέσσερα ανισοβαρή κείμενα μαζί με τον απαραίτητο διασαφηνιστικό πρόλογο συγκροτούν αυτό τον τόμο, που αναδύει φρεσκάδα και κατανόηση. Η γραφή είναι συχνά δοκιμιακού τύ που, μεταμφιεσμένη σε αυτοβιογραφία. Ο Μένης Κουμανταρέας δεν έχει τίποτα να αποδείξει, γι’ αυτό και δεν διστάζει να ομολογήσει ότι ποτέ δεν ολοκλήρωσε τον Τζόυς και τον Δον Κιχώτη, ενώ έχει διαβάσει εν μέρει μόνο τον Προυστ. Η γοητεία της γραφής τροφοδοτείται από τη στοχαστική διάθεση,με μια ακριβή ανάκληση του παρελθόντος σε συγχρονία με το επίκαιρο. Αξιοδιάβαστο.