Οι έντονες πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για «αναβάθµιση» του προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων, µε την έννοιατης ταχύτερης διαδικασίας αλλά και του µεγαλύτερου ύψους– άνω των 50 δισ. ευρώ – θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιας µορφής εγγύηση εκ µέρους των εταίρων, υποστηρίζουν ορισµένοι ανεξάρτητοι οικονοµολόγοι στην Ευρώπη.

Οπως εξηγούν, λόγω της συγκυρίας – της διεθνούς, αλλά και της ελληνικής – το τίµηµα που θα αποκοµίσει η Ελλάδα για ταπεριουσιακά της στοιχεία, είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για ακίνητα, θα είναι εξαιρετικά χαµηλό. Επιπλέον, οι αγοραστές είναι περίπου δεδοµένοι – είναιοι ίδιοι οι οποίοι χορηγούν και τα δάνεια προςτην Ελλάδα, οι εταίροι στην ευρωζώνη. Για παράδειγµα, ουδείς αµφιβάλλει ότι ο ΟΤΕ θα περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των Γερµανών, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες ωφεληµένοι θα βγουν καιοι Ολλανδοί, οιΒέλγοι, ακόµη και οι Ιταλοί.

Ως εκ τούτου, λένε,η Ελλάδα θα όφειλε να λάβει κάποιες εγγυήσεις έναντι του τεράστιου προγράµµατος. Οι εγγυήσεις αυτές θα µπορούσαν να λάβουν τη µορφή επανεξέτασης του τιµήµατος εν ευθέτω χρόνω και τη δέσµευση του αγοραστή πως εάν η αξία της εταιρείας ή του ακινήτου έχει ανέβει πάνω από ένα όριο,θα πρέπει να αποδώσειστο ελληνικό ∆ηµόσιο κάποιο ποσοστό αυτής της πρόσθετης αξίας.

Η δεύτερη µορφή εγγύησης– η οποία µάλιστα έχει ακολουθηθεί στη συµφωνία της Πορτογαλίας – είναι η δέσµευσητων αγοραστών ότι θα διακρατήσουν τα ελληνικά οµόλογα, δηµόσια καιάλλα, που διαθέτουν και δεν θα τα «ξεφορτώσουν» µετά την αγορά, έτσι ώστε να µην επιδεινωθεί η θέση της Ελλάδας στις αγορές.

«Οι αγοραστές να δεσµευτούν ότι θα διακρατήσουν τα ελληνικά οµόλογα»

Νέο ρεκόρ για τα spreads


Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασε χθες το κόστος δανεισµού της Ελλάδας, αφού τα spreads των 10ετών κρατικών οµολόγων πλησίασαν τις 1.400 µονάδες ύστερα από άλµα 60 µονάδων βάσης. Ισχυρές πιέσεις εξακολούθησε να δέχεται και το Χρηµατιστήριο αθηνών, όπου ο Γενικός ∆είκτης έχει βουλιάξει πλέον στα επίπεδα των 1.300 µονάδων

Συνολική λύση για την κρίση ζητά το ΔΝΤ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ


ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ στην κρίση που αντιµετωπίζουν οι υπερχρεωµένες οικονοµίες της ευρωζώνης ζήτησε επειγόντως το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Η παρέµβαση του ∆ΝΤ πραγµατοποιείται ενόσω οι Ευρωπαίοι φαίνονται διχασµένοι στον τρόπο αντιµετώπισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα.

«Οι Αρχές στην Ιρλανδία κάνουν ό,τι µπορούν για να ξεπεράσουν τα προβλήµατάτους. Αλλά θα πρέπει να παραδεχτούµε ότι αυτό µπορεί να µην είναι αρκετό. Γι’αυτό πρέπει να δώσουµε έµφαση σε ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο» είπε ο επικεφαλής της αποστολής του ∆ΝΤ στην Ιρλανδία Αντζάι Τσόπρα.

Την ίδιαώρα, φουντώνει η κριτική απότα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης προς την Ανγκελα Μέρκελ για τη σκληρή κριτική στην Ελλάδα. Η καγκελάριοςείχε αναφέρει πωςοι Ελληνες εργάζονται λιγότερο από τουςΓερµανούς και ότι κάνουν περισσότερες διακοπές. Στο κύριο σχόλιό τους µε τίτλο «Κακό παράδειγµα», οι «Financial Times Deutschland» κατηγορούν τη Σιδηρά Καγκελάριο ότιδεν τήρησε τη βασική αρχή τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης, την αλληλεγγύη. Η εφηµερίδα κάνει λόγο για βαριές κουβέντες και αναληθείς κατηγορίες τής Μέρκελ που πλήττουν τη διαπραγµατευτική ικανότητα της Γερµανίας και τις διαβουλεύσεις για την αντιµετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη.