Το µεθυστικό κοκτέιλ Χηµείας, Βιολογίας και Νευρολογίας που βρίσκεται πίσω από το φιλί αποκαλύπτει ένα βιβλίο που µόλις κυκλοφόρησε στις Ηνωµένες Πολιτείες.

Αντίθετα απ’ ό,τι θα µπορούσε να υποθέσει κανείς, στις σελίδες του υπάρχει ελάχιστος ροµαντισµός, σχεδόν καθόλου πάθος και πολλή επιστήµη.


Συγγραφέας του βιβλίου «Η επιστήµη του φιλιού» είναι µια νεαρή ερευνήτρια στο Πανεπιστήµιο του Τέξας.Η Σέριλ Κίσενµποµ επιχειρεί νααπαντήσει στοδιάσηµο ερώτηµα που είχε διατυπώσει ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ: «Τι είναι έναφιλί;». Οι απαντήσεις που συγκεντρώνωνονται δεν έχουν ίχνος ροµαντισµού. Πίσω από την ακατανίκητη επιθυµία κρύβεταιη εξελικτικήθεωρία. Αυτόυποστηρίζει τουλάχιστον η Ελεν Φίσερ, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήµιο Ράτγκερ των ΗνωµένωνΠολιτειών, διοργανώτρια συνεδρίων και επικεφαλής πειραµάτων µε στόχοτην αποκάλυψη των µυστικώντου φιλιού. Σύµφωνα µε την αµερικανίδα καθηγήτρια, η ένωση των χειλιών επιτρέπει τηνεπιλογή τουκαταλληλότερου συντρόφουγια αναπαραγωγή. Με το φιλί, υποστηρίζει, ο εγκέφαλος συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητεςπληροφορίες προκειµένου να κρίνει εάν ο υποψήφιος σύντροφοςείναι και ο πλέον σωστός για τη διαιώνιση του είδους.

Σοκ στον οργανισµό. Η επιστήµη γνωρίζει ότι ένα παθιασµένο φιλί προκαλεί ένα είδος κατακλυσµού στον οργανισµό. Τα αιµοφόρα αγγεία διαστέλλονται και ο εγκέφαλος προσλαµβάνει περισσότερο οξυγόνο. Η αναπνοή γίνεται ακανόνιστη και τα µάγουλα κοκκινίζουν. Οσφυγµός της καρδιάς αυξάνεται και οι κόρες διαστέλλονταισε τέτοιονβαθµό που κάνουν πολλές και πολλούς να κλείνουν τα µάτια τους. Συναίσθηµα; Καθόλου. Τη στιγµή εκείνη οι θηλές της γλώσσας αναζητούν πληροφορίες για να αναλύσουν τη «γεύση» του άλλου. Ο Κλάους Βέντεκιντ, ελβετός βιολόγος που πριν από µερικά χρόνια έβαλε µια οµάδα γυναικών να µυρίσουν τις µπλούζες µιας οµάδας ανδρών για να αποδείξει ότι η έλξη βασίζεται στη µυρωδιά, υποστηρίζει σήµερα ότι η «γεύση του άλλου» αποκαλύπτει πολλές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του και τη γονιµότητά του. Το φιλί µάλιστα συνεγείρει µια ενστικτώδη διαδικασία, η οποία µας ωθεί στην αναζήτηση συντρόφων µε διαφορετική γονιδιακή κληρονοµιά. Ο Βέντεκιντ κατέληξε στο συµπέρασµα ότι ο άνθρωπος προτιµά γεύση και µυρωδιά πολύ διαφορετικές από αυτές των οικείωντου για να αυξήσειτις πιθανότητες µιας πλούσιας και υγιούς αναπαραγωγής του είδους.

Οι χηµικές πληροφορίες που συγκεντρώνει ο εγκέφαλος µε το φιλί διεγείρουν δισεκατοµµύρια νευρώνες, οι οποίοι µε τη σειρά τους – και από χηµικής άποψης πάντα – διεγείρουν εκείνες τις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που είναιυπεύθυνες γιατις κοινωνικές σχέσεις. Μέσα από µια χηµική διαδικασία απαντάει µε τη σειρά του ο εγκέφαλος για να υποδείξει το επόµενο βήµα. Με άλλα λόγια, ένα καλό φιλί επιδράσαν ναρκωτικό: διεγείρει ντοπαµίνεςκαι ωκυτοκίνες, ορµόνες που µας ωθούν να δράσουµε χωρίς πολλή σκέψη. Η απόρριψη. Αντίθετα ένα κακό φιλίπροκαλεί χηµικό χάος, όπως γράφει η «Ουάσιγκτον Ποστ»: ξυπνά µιαορµόνη που ονοµάζεταικορτιζόληκαιη οποία µας προτρέπει νααποµακρυνθούµε από έναπρόσωπο. Η σχέση τουκακού φιλιού µε τονχωρισµό εξετάζεταισε µελέτη του εξελικτικού ψυχολόγου Γκόρντον Γκάλοπ. Ο αµερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Αλµπανι κατέληξε στο συµπέρασµα ότιτο 59% των ανδρών και το 66% των γυναικών διακόπτουν µια σχέση µε αφορµή ένα κακό φιλί. Ισωςείναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο το πρώτο φιλί δεν ξεχνιέται ποτέ. Σύµφωνα µε τον αµερικανό ψυχολόγοΤζον Μπόχανον θυµόµαστετο 90% εκείνης της στιγµής: πού ήµασταν, ποιος έκανε την πρώτη κίνηση, τι µουσική έπαιζε το ράδιο.

Η ένωση των χειλιών αφορά την επιλογή του κατάλληλου συντρόφου και όχι την έκφραση πάθους, λένε οι επιστήµονες