Στο πνεύµα των ηµερών µοιάζει να είναι η διαφήµιση που θέλει άνεργο τον Αϊ-Βασίλη να τρέχει για δουλειά στη Λαπωνία ενώ η γυναίκα του τον έστειλε για πορτοκάλια στη Λακωνία.

Οι δηµόσιοι υπάλληλοι ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν το υπονοούµενο ήδη από τα περσινά Χριστούγεννα. Ψαλιδισµένο το δώρο φαινόταν σίγουρα για δουλειά ερασιτέχνη. Αφαντα τα επιδόµατα, άφαντες οι αυξήσεις επέτειναν την αγωνία και το σασπένς και στον ιδιωτικό τοµέα.

Οι καµπάνες δεν χτυπούν πλέον χαρµόσυνα αλλά ηχούν παρόµοια µε τα κανόνια στην αγορά που αφήνουν χιλιάδες άνεργους στην ουρά για επίδοµα από τον ΟΑΕ∆.

Βγήκα στους δρόµους για το σχετικό ρεπορτάζ και σκιάχτηκα. Οι ουρές τεράστιες σε όλα τα παραρτήµατα του ΟΑΕ∆ στην Αττική. Ανθρωποι κάθε ηλικίας περιµένουν για ώρες το επίδοµα των 455 ευρώ. «Εχω έξι παιδιά και µε απέλυσαν χθες από το ΙΚΑ του Ταύρου» λέει µία 49χρονη που δούλευε καθαρίστρια και ήρθε να καταθέσει τα χαρτιά της για το επίδοµα ανεργίας. «Εξι χρόνια στη Σιβιτανίδειο και µε απέλυσαν το καλοκαίρι. Πού να βρω δουλειά τώρα στα 53 µου χρόνια;» ρωτάει µία άλλη ενώ µία παρέα νεαρών αλλάζει τηλέφωνα µήπως υπάρξει κάποιο επιδοτούµενο πρόγραµµα κατάρτισης ή κάποια δουλειά και δεν προλάβουν να πάρουν είδηση.

«Τι να κάνω τον υπολογιστή χωρίς Ιντερνετ, τον πούλησα για να βγάλω τον µήνα» λέει ο 24χρονος Γιάννης που δούλευε σε συνεργείο αυτοκινήτων και είναι τέσσερις µήνες άνεργος.

«Πώς να τα κρύψεις όλα αυτά;» που τραγουδάει και ο Σαββόπουλος. Ετσι και αλλιώς τα ξέρουµε όλοι και, το χειρότερο, δεν κάνουµε τίποτα.

Σωπαίνουµε εκκωφαντικά στην άδικη διαχείριση της κρίσης που παράγει ανέργους και καταργεί τα κεκτηµένα των εργαζοµένων. Αν φέρουν, πάντως, οι µάγοι φέτος δώρα, ας τους ειδοποιήσει κάποιος ότι θα τα πληρώσουν ακριβά µαζί µε την ανάλογη έκτακτη εισφορά. Να πάρουν τις καµήλες τους και να πάνε αλλού, εκεί όπου δεν έχει δουνουτού!