Το ελαιόλαδο δεν νοστιμίζει μόνον τα φαγητά και τις σαλάτες, αλλά αποτελεί και μία πλούσια τροφή που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της καρδιάς. Αυτά προκύπτουν από σειρά ερευνών, αρκεί σύμφωνα με τους επιστήμονες να γίνεται λογική χρήση και όχι κατάχρηση, προτείνοντας ως…μεζούρα το κουτάλι.

Έτσι, οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως το ελαιόλαδο είναι «φάρμακο» για την καρδιά όταν τρώει κανείς ένα κουτάλι λάδι ανά γεύμα ή σαλάτα. Μάλιστα, και όπως φαίνεται από τα ίδια στοιχεία, το λάδι δεν είναι η μοναδική πηγή «δύναμης» για την καρδιά: όπως φαίνεται το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται και με τη χρήση της ελευρωπαΐνης, του κύριου συστατικού των φύλλων της ελιάς.

Τα αποτελέσματα αυτά, ανακοίνωσε χτες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτριος Κρεμαστινός που μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας κ. Ευστάθιο Ηλιοδρομίτη έχουν διεξάγει πολυετείς έρευνες προσπαθώντας να ξεκλειδώσουν τα…μυστικά του ελαιόλαδου.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τις μελέτες, η ελευρωπαΐνη φαίνεται να μειώνει την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε φυσιολογικά κουνέλια και σε μεγαλύτερη δόση σε κουνέλια που έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Επιπλέον, προστατεύειαπό την οξειδωτική βλάβη κατά τη διάρκεια της ισχαιμίας – επαναιμάτωσης.

Οι ερευνητές ωστόσο, έκαναν ένα βήμα παραπέρα αναζητώντας την σωστή δοσολογία: στο πλαίσιο αυτό κατέληξαν πως δέκα και είκοσι μικρογραμμάρια ελευρωπαΐνης αντίστοιχα, μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κατά 28,7% και 33,1% και των τριγλυκεριδίων κατά 41,1% και 61,4%.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωθηκε χτές, και σε συνεργασία των επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου και του καθηγητή sir Magdi Yacoub είναι σε εξέλιξη πειραματική έρευνα σε μία νέα εμφυτεύσιμη συσκευή μέτρησης της πίεσης, τόσο σε διαφορετικά σημεία της καρδιάς όσο και σε άλλα σημεία του κυκλοφορικού συστήματος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Yacoub, o μηχανισμός αυτός θα είναι ασύρματος και θα δίνει συνεχώς πολύτιμες πληροφορίες για την αιμοδυναμική κατάσταση της καρδιάς. Έτσι οι θεράποντες ιατροί θα μπορούν να έχουν σαφή εικόνα του προβλήματος, ώστε να μπορούν να επέμβουν αποτελεσματικότερα στη θεραπεία.