Τη σημαντικότητα του οικογενειακού προγραμματισμού στην εκδήλωση σχιζοφρένειας, επεσήμαναν σήμερα έλληνες ψυχίατροι, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής Γενετικής που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο στο οποίο λειτουργεί μονάδα ιατρικής ψυχικής υγείας για εγκύους και μέλλουσες μητέρες, ο κίνδυνος εκδήλωσης σχιζοφρένειας στον απόγονο ενός ζευγαριού με ψυχική νόσο, είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Δικαίο, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών «ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο τοκετός συμβάλει σε αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης σχιζοφρένειας».

Εάν, για παράδειγμα, η έγκυος αναπτύξει εκλαμψία, τότε το παιδί έχει εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει σχιζοφρένεια, ενώ ακόμη και εάν υπάρξει καθυστέρηση κατά τη διάρκεια του τοκετού, τότε ο ίδιος κίνδυνος είναι τριπλάσιος.

Πολλά τα γονίδια στις ψυχικές νόσους

«Τα γονίδια που εμπλέκονται στην εκδήλωση μίας ψυχικής νόσου είναι πολλά. Και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε μία μελλοντική ανάπτυξη μόνο με το γονιδιακό προσδιορισμό. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί», διευκρινίζει ο πρόεδρος του συνεδρίου και καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παπαδημητρίου.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η ανάλυση του DNA δεν θα μπορεί ποτέ να προβλέψει με ακρίβεια κάποιο ψυχιατρικό νόσημα και απλώς θα μπορούσε να προσεγγίσει την πρόγνωση έως 50%.

«Αυτό ξεκαθαρίζει και το τοπίο σχετικά με τις διαφημίσεις για γονιδιακά διαγνωστικά τεστ που δήθεν βρίσκουν πόσες πιθανότητες έχει το άτομο να εκδηλώσει νόσο», ξεκαθαρίζει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Στεφανής.

Η οικονομική κρίση χτυπάει την υγεία

«Δεν υπάρχει σωματική χωρίς ψυχική υγεία», διευκρινίζει ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος εξήγησε ότι η οικονομική αβεβαιότητα τον τελευταίο καιρό έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά διατροφικών διαταραχών και αϋπνίας. Αυτά με τη σειρά τους προκαλούν προβλήματα στο έντερο, επιχείλιο έρπη, επιδεινώνουν καταστάσεις όπως το άσθμα κ.ά.

Το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής Γενετικής θα γίνει από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel και συνδιοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Ψυχιατρικής Γενετικής, την Α Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχική Υγιεινής.