Αθήνα, 4/10/2010

Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του άσθματος και των αναπνευστικών αλλεργιών θέτει σήμερα η επίσημη έναρξη του Ερευνητικού Consortium PreDicta που γίνεται στην Αθήνα. Το PreDicta αποτελείται από επιστήμονες 12 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας.

«Ένα στα τρία παιδιά σήμερα πάσχουν από άσθμα στις ‘Δυτικές’ κοινωνίες, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, μια τάση που διαφαίνεται και στη χώρα μας. Με το PreDicta έχουμε δε την ευκαιρία να δράσουμε ριζικά και προληπτικά, ξεκινώντας από τον Ελληνικό πληθυσμό» τόνισε ο επικεφαλής του PreDicta, Καθηγητής Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Koς Νίκος Παπαδόπουλος.

«Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε για ποιο λόγο τα συμπτώματα του άσθματος επιμένουν» σημείωσε ο Καθηγητής Sebastian Johnston από το Imperial College, London, «και αυτός είναι ένας κύριος στόχος του PreDicta».

Το PreDicta στηρίζεται στη παρατήρηση ότι το παιδικό άσθμα εμφανίζεται συνήθως μετά από ιώσεις του αναπνευστικού. Χρησιμοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες μοριακής βιολογίας, ιολογίας και κυτταρολογίας, για να αναλύσει τη σχέση των λοιμώξεων αυτών με την επιμονή του άσθματος. Με βάση αυτά τα στοιχεία σχεδιάζονται διαγνωστικές πλατφόρμες για να μπορεί να προβλεφθεί η επιμονή και η ανάγκη χρήσης φαρμάκων. Στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια στοχευμένης θεραπείας.

«Η συμβολή Ελλήνων επιστημόνων στη προσπάθεια αυτή είναι καθοριστική, αφού άλλωστε η τεχνογνωσία μας βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πρωτοπορίας στο τομέα αυτό» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Κος Δημήτρης Θάνος, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα.