Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) στην προσπάθειά του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου” με την επιστημονική συνδρομή της Καρδιολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό».

Συγκεκριμένα από 1ης έως και 3 Οκτωβρίου 2010, γιατροί του Ιδρύματος στην Αθήνα, στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα, θα ενημερώνουν τους πολίτες, θα μετρούν την αρτηριακή πίεση και θα προσδιορίζεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος σε όσους γνωρίζουν την ολική χοληστερόλη τους, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Ποια ανάγκη ώθησε το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. για το πρόγραμμα “Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου”;

Η βασική ανάγκη ήταν η διαπίστωση ότι η ‘επιδημία’ των καρδιαγγειακών νοσημάτων με κύριες εκδηλώσεις το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο, που αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου στη χώρα μας, θα λάβει διαστάσεις πανδημίας αν δεν υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για τους παράγοντες κινδύνου και την ανάγκη της πρόληψης, έτσι ώστε να αντιστραφεί η διαρκώς αυξανόμενη επίπτωσή τους σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού της χώρας.

Από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας για τη χώρα μας, προκύπτει αυξημένη επίπτωση της υπέρτασης, της υπερχοληστερολαιμίας, του σακχαρώδους διαβήτη, σε συνδυασμό με υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας, έλλειψης φυσικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό καπνιστών, παράμετροι που αντικατοπτρίζουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής μας, υιοθετώντας τα αρνητικά και αποφεύγοντας τα θετικά πρότυπα του δυτικού τρόπου ζωής.

Επίσης η στρεβλή άποψη του πληθυσμού για τους παράγοντες κινδύνου αποτελεί επίσης μια πρόκληση για αλλαγή και ορθή ενημέρωση των πολιτών. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους του προγράμματος “Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου” του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., που στοχεύει στην πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.

Αθήνα, Αίθουσα Μετρό στο Σύνταγμα

Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, Σάββατο 2 Οκτωβρίου: 9.30-17.00

Κυριακή 3 Οκτωβρίου: 9.30-15.00