Η λίστα με τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι μακρά. Όπως ωστόσο, φαίνεται υπάρχουν εξαιρέσεις και σε αυτόν τον κανόνα: σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε σημερινή ημερίδα του «ΚΕΘΕΑ», παρ' ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει πτώση στις περισσότερες αγορές παιγνίων διεθνώς, η οποία κυμαίνεται από 20% έως 30%, η προβληματική  και παθολογική ενασχόληση με το τζόγο παραμένει ευρύτατα διαδεδομένο πρόβλημα.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 5%-6% του πληθυσμού έχει αναπτύξει προβληματική ενασχόληση με το τζόγο, ενώ το 1% - 2% είναι εξαρτημένο από αυτόν.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας τα έσοδα από τις νόμιμες δραστηριότητες τζόγου ανήλθαν το 2008 σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συνέπειες του προβλήματος είναι σημαντικές σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν: απώλειες στην παραγωγικότητα, παραβατικότητα, φαινόμενα χρεοκοπίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διαζύγια, παραμέληση και κακοποίηση παιδιών, σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τον αυτοκτονικό ιδεασμό ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Επιπλέον και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα ΚΕΘΕΑ με θέμα «Αλκοόλ & Τζόγος», τα άτομα με προβληματική εμπλοκή με τον τζόγο διατρέχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και διαταραχή κατάχρησης ουσιών.

Σε σχέση με την εμφάνιση του προβλήματος στην Ελλάδα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε στοιχεία προερχόμενα από τη λειτουργία και την αξιολόγηση του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, του προγράμματος εξωτερικής παρακολούθησης που έχει δημιουργήσει το ΚΕΘΕΑ από το 2003 στην Αθήνα για άτομα άνω των 15 ετών τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρήση αλκοόλ ή την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.

Οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ το 2009 για το πρόβλημα του τζόγου είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους άντρες (89%), ηλικίας 30 - 49 ετών (71,9 %) και έγγαμοι (65,7%).

Επιπλέον, το 50% έχει αποφοιτήσει από το λύκειο, το 20,3% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και το 76,6% έχει σταθερή και πλήρη απασχόληση. Το 64,1% ενεπλάκη στην εξάρτηση μεταξύ 26 – 45 ετών.

Τα τυχερά παιχνίδια που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των περισσοτέρων είναι: 73,4 % παιχνίδια με αριθμούς, όπως τζόκερ και λόττο, 57,8% στοιχήματα σε αθλήματα και 42,2 % καζίνο (κάποιοι παίζουν πάνω από ένα παιχνίδι), ενώ το 35,9% των εξαρτημένων από τα τυχερά παιχνίδια ξοδεύει 201 – 1.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Τέλος, ως σημαντικότερα προβλήματα που οφείλονται στο τζόγο σημειώνονται αυτά που αφορούν την οικογενειακή ζωή (87,5%) και τα οικονομικά (85,9%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος για το 2009, οι χρήστες αλκοόλ που απευθύνονται στις υπηρεσίες του είναι στην πλειονότητά τους άντρες (66%), μεταξύ 30 - 50 ετών (67,9 %), συνήθως έγγαμοι (45,8%). Το 40,7% έχει ολοκληρώσει σπουδές λυκείου, το 28,8% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ 59,3% επί του συνόλου έχει σταθερή και πλήρη απασχόληση. Το 43,8% άρχισε την κατάχρηση αλκοόλ στα 19-25 έτη και το 25% μεταξύ 26-35 ετών. Το 77,8% δεν κάνει παράλληλη χρήση κάποιας άλλης ουσίας, ενώ το 50% καταναλώνει 5-6 ποτά κάθε φορά που κάνει χρήση αλκοόλ. Το 87,5% δήλωσε ότι έπινε κρυφά.  

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από