Μέχρι το 2012 θα διευθετηθεί το θέµα µε την αδειοδότηση των καναλιών επισηµαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, τονίζοντας ότι τα επόµενα δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί και η ψηφιακή µετάδοση.


Με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο κ. Χυτήρης αναφέρει ότι στον δρόµο για την ανάπτυξη «πρέπει να υποστυλώσεις το σπίτι σου για να µην γκρεµιστεί» και εκφράζει την πεποίθησή του ότι αυτό θα επιτευχθεί µόνο όταν όλοι – προφανώς και εντός ΠΑΣΟΚ – πειστούν ότι η κυβέρνηση αντιµετωπίζει µε σθένος και συναίνεση την ύφεση. Σε ό,τι αφορά τις εξεταστικές επιτροπές, ο αναπληρωτής υπουργός λέει ότι δεν είναι γαϊτανάκι αλλά νέµεση για τα πεπραγµένα που δεν πρέπει να επαναληφθούν και κατηγορεί τον κ. Σαµαρά για στείρα άρνηση και λεονταρισµούς.

Κύριε Χυτήρη, έχετε διατελέσει υπουργός σε κυβερνήσεις τριών πρωθυπουργών. Ποιες διαφορές και ποιες οµοιότητες βρίσκετε στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σηµίτη και Γιώργου Παπανδρέου;

Κάθε εποχή έχει τις δικές της πολιτικές προτεραιότητες, προβλήµατα και απαιτήσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τη µεγάλη αλλαγή στα κοινωνικά και πολιτικά δεδοµένα, έφερε µια ειρηνική ανακατάταξη, απέδωσε κοινωνική δικαιοσύνη και θεµελίωσε τη δηµοκρατία εµπλουτίζοντάς την µε νέους θεσµούς πρωτόγνωρους για τη χώρα τότε. Ο Κώστας Σηµίτης πέτυχε την ολοκλήρωση της πορείας στην Ε.Ε. µε την ένταξη στην ΟΝΕ και το ευρώ. Αφησε, δε, σειρά έργων υποδοµής. Ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να βγάλει τη χώρα από την πιο δύσκολη κατάσταση στη σύγχρονη ιστορία της, αφού βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, µε κύρια ευθύνη της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Με σταθερότητα, πρόγραµµα, µεταρρυθµίσεις και την αναµόρφωση του πολιτικού συστήµατος ξεκινά µια µεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη και τη σωτηρία της χώρας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κρίνονται στα δύσκολα και κρίνονται θετικά.

Πριν από λίγες ηµέρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάραξε τα νερά λέγοντας ότι στο ερώτηµα «πού πήγαν τα λεφτά» η απάντηση είναι ότι τα «φάγαµε όλοι µαζί». Συµφωνείτε µε αυτή τη διαπίστωση;

Είναι αλήθεια ότι περάσαµε χρόνια ευηµερίας αλλά και σπατάλης. Η κατάσταση ξέφυγε. Οι πολιτικές ηγεσίες έχασαν το νήµα µε την πραγµατικότητα. Δεν θέλησαν ή δίστασαν να πουν την αλήθεια στους πολίτες και να ενεργήσουν αναλόγως. Ολοι έχουµε τις ευθύνες µας, και δικαίως οι πολίτες διαµαρτύρονται.

Οµως τα ψέµατα τελείωσαν. Η πραγµατικότητα προσγειώνει πολίτες και πολιτικούς µπροστά στο µεγάλο πρόβληµα που αντιµετωπίζει η χώρα. Οι ψεύτικες υποσχέσεις, η νοοτροπία του ρουσφετιού και του βολέµατος, η συναλλαγή και ό,τι άλλο είχε δηλητηριάσει και εκφυλίσει τον δηµόσιο βίο πρέπει να εκλείψει. Η ώρα της αλήθειας έρχεται κάποια στιγµή και είναι αµείλικτη.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στον τοµέα της ανάπτυξης. Πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί ο χαµένος χρόνος;

Σ’ όλους τους τοµείς αντιµετωπίζουµε τον χαµένο χρόνο. Το Μνηµόνιο δεν είναι τίποτε άλλο από µια αυστηρώς επιβαλλόµενη σύγκλιση που δεν κάναµε. Δυστυχώς η προηγούµενη κυβέρνηση απείχε των καθηκόντων της, άλλα την ενδιέφεραν. Μας πήγε χρόνια πίσω. Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σήµερα προσπαθούµε µέσα σε αντίξοες συνθήκες να ξαναβάλουµε τη χώρα στον δρόµο της ανάπτυξης. Πρώτα όµως υποστυλώνεις το σπίτι σου µη γκρεµιστεί. Η οικονοµική ανάπτυξη θα ‘ρθει και θα είναι ραγδαία, όταν όλοι πειστούν ότι αντιµετωπίζουµε µε σθένος και συναίνεση την περίοδο της ύφεσης.

Το 2012 τα πράγµατα θ’ αλλάξουν και θα µπούµε σιγά σιγά σε µια νέα περίοδο ανάκαµψης για τη χώρα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος µε σύγχρονες αντιλήψεις και όραµα. Με µια νέα νοοτροπία και µια άλλη συµπεριφορά ευθύνης και συλλογικότητας. Ο κ. Σαµαράς είπε πριν από λίγες ηµέρες ότι εάν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα συγκροτήσει εξεταστική για το Μνηµόνιο. Πού θα πάει αυτή η ιστορία µε τις εξεταστικές; Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα για τη συγκρότηση της εξεταστικής για την οικονοµία;

Οι εξεταστικές γίνονται για να µην υπάρχει λόγος να ξαναγίνουν. Δεν είναι γαϊτανάκι. Είναι νέµεσις για πεπραγµένα που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η Ν.Δ. βρίσκεται σε σύγχυση, επενδύει στον λαϊκισµό κι αυτό είναι λάθος. Το Μνηµόνιο ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία της χώρας. Ο κ. Σαµαράς το γνωρίζει πολύ καλά και δεν πρέπει να κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό του. Οι λεονταρισµοί και η στείρα άρνηση οδηγούν τη χώρα πάλι στον φαύλο κύκλο του παρελθόντος. Θα περίµενε κανείς γενναιότητα από τη Ν.Δ., να παραδεχτεί τα λάθη της και εµπράκτως να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται από τους πολίτες για την ανόρθωση της χώρας. Ολα τ’ άλλα δεν οδηγούν πουθενά.

Θεωρείτε ότι έχουµε ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας; Κάποιοι εκτιµούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του Μνηµονίου που υπέγραψε µε την τρόικα.

Οι ίδιοι «κάποιοι» έβλεπαν χρεοκοπία τον Σεπτέµβρη. Τώρα το αναβάλλουν.

Διαδίδουν τις προγνώσεις τους κι επιβαρύνουν το κλίµα. Διαψεύδονται, αλλά δεν βάζουν µυαλό. Είναι αυτοί που κερδοσκοπούν και επενδύουν στη χρεοκοπία.

Αυτοί τη δουλειά τους, εµείς τη δική µας.

Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει έναν µαραθώνιο επαφών µε ξένους ηγέτες, συµµετέχει σε παγκόσµια φόρουµ και οργανισµούς µε έναν και µοναδικό στόχο, να ανακτήσει η χώρα µας το χαµένο της κύρος και να ξαναβρεθεί πάλι στον πυρήνα των χωρών που επηρεάζουν τις εξελίξεις. Παράλληλα µε µια σειρά νοµοθετικών πρωτοβουλιών σε όλους τους παραγωγικούς τοµείς ανοίγει τον δρόµο στη νέα πορεία για τη διέξοδο απ’ την κρίση. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το 2012 τα πράγµατα θ’ αλλάξουν και θα µπούµε σιγά σιγά σε µια νέα περίοδο ανάκαµψης για τη χώρα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, µε σύγχρονες αντιλήψεις και όραµα

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Είναι αλήθεια ότι περάσαµε χρόνια ευηµερίας αλλά και σπατάλης. Η κατάσταση ξέφυγε. Οι πολιτικές ηγεσίες έχασαν το νήµα µε την πραγµατικότητα.

Δεν θέλησαν ή δίστασαν να πουν την αλήθεια στους πολίτες και να ενεργήσουν αναλόγως. Ολοι έχουµε τις ευθύνες µας, και δικαίως οι πολίτες διαµαρτύρονται.

Οµως τα ψέµατα τελείωσαν

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ


Βασίλης Κατσιπόδης

Κύριε υπουργέ, πότε θα ξεκαθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; Τι θα γίνει µε το θέµα της αδειοδότησης των καναλιών;

Στόχος της κυβέρνησης και δικός µου είναι να µπει µια τάξη, να επισπευτούν στο µέτρο του δυνατού οι διαδικασίες για τη µετάβαση των καναλιών στην ψηφιακή ΤV. Μείναµε κι εδώ πίσω.

Η ευρωπαϊκή οδηγία µιλάει για το 2012. Σ’ αυτά τα δύο επόµενα χρόνια πρέπει να φτάσουµε στην ψηφιακή µετάδοση και στην αδειοδότηση των καναλιών. Το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να είναι καθαρό, διαφανές, µε διακριτούς ρόλους και επαγγελµατισµό. Αυτό επιδιώκουµε και καλούµε όλους να συνδράµουν σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Αννα Αποστολάκη

Ηθελα να σας ρωτήσω, τι θα γίνει µε την κρατική ραδιοτηλεόραση σε σχέση µε τους συµβασιούχους;

Τις επόµενες µέρες θα βγει η προκήρυξη για τους συµβασιούχους στην ΕΡΤ.

Η επιλογή τους θα γίνει µε διαφάνεια και αντικειµενικά κριτήρια.

Νότης Γεωργόπουλος

Τι θα γίνει µε τις αρµοδιότητες τις δικές σας αλλά και συνολικά της κυβέρνησης; Αυτή η ασάφεια δεν προκαλεί δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση;

Πάντα συµβαίνουν αυτά τον πρώτο καιρό ενός ανασχηµατισµού, γρήγορα όµως αποσαφηνίζονται και ξεπερνιούνται. Σηµασία έχει να παράγεται έργο.