Τα ψηλά τακούνια στον χορό μπορεί να προσδίδουν χάρη στις κινήσεις των γυναικών, αλλά ασκούν τεράστιες πιέσεις στα δάχτυλά τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναπτύξεως μιας εξαιρετικά επώδυνης διαταραχής των ποδιών, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Ερευνητές από τη Βρετανία και την Κίνα μέτρησαν τις δυνάμεις που ασκούνταν στα πόδια έξι επαγγελματιών χορευτριών. Όταν οι εθελόντριες χόρευαν ξυπόλητες, οι πιέσεις μοιράζονταν εξίσου σε όλο το πέλμα, από την πτέρνα έως τα δάκτυλα. Όταν, όμως, χόρευαν με ψηλά τακούνια, οι πιέσεις συσσωρεύονταν στα δάκτυλα.

Στην πραγματικότητα, ο χορός με παπούτσια που έχουν 10 πόντους τακούνι, μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στα δάκτυλα ίσες με το τριπλάσιο της ατμοσφαιρικής, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Γιαοντόνγκ Γκου, από το Πανεπιστήμιο Τζων Μουρς, του Λίβερπουλ.

Όπως γράφουν ο δρ Γκου και οι συνεργάτες του στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Experimental and Computational Biomechanics», η αυξημένη πίεση στο πρόσθιο τμήμα του ποδιού μπορεί να προκαλέσει έντονα ενοχλήματα και μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια φλεγμονή στο πέλμα, που αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στις πτέρνες. Ο πόνος οφείλεται στην ρήξη των ινών κολλαγόνου που υπάρχουν στο πέλμα και στην πρόκληση ερεθισμού στο σημείο όπου αυτές ενώνονται με το οστούν της πτέρνας.

Ο πόνος συνήθως είναι πιο έντονος όταν ρίχνει κανείς όλο το βάρος στα πόδια του έπειτα από ξεκούραση (όπως συμβαίνει λ.χ. το πρωί που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι).

Αναλόγως με την περίπτωση, η αντιμετώπιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας συνίσταται στην χρήση ειδικών «πάτων» στα παπούτσια, φυσιοθεραπεία (υπερήχους, κρυοθεραπεία κ.τ.λ.), παγοθεραπεία στο σπίτι, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή ακόμα και λήψη κορτιζόνης.

Ποια είναι η λύση; Ασφαλώς να χορεύετε, αλλά με όσο το δυνατόν πιο χαμηλά τακούνια, συνιστούν οι ειδικοί.