«Οταν ήµουνα 13 ετών, ξαφνικά µετά το καλοκαίρι η µαµά µπήκε στο νοσοκοµείο και χειρουργήθηκε. Είχε κάτι άγνωστο και απειλητικό. Ο αδελφός µου κι εγώ το καταλάβαµε από το σκυθρωπό ύφος του πατέρα, από τα σιγοψιθυρίσµατα των γιαγιάδων, από τα «Ιησούς Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά» των δύο γιαγιάδων».

Οταν η µητέρα της µικρής τότε Ιωάννας Γραικού γύρισε σπίτι ήταν αλλιώτικη. «Με ένα εντυπωσιακά πρησµένο δεξί χέρι, τριπλό σε όγκο από το αριστερό. Καµία εξήγηση όµως για όλα αυτά! Χρόνια ολόκληρα» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Γραικού. Βέβαια κάποια στιγµή, τα παιδιά της οικογένειας κατάλαβαν πως η µητέρα τους είχε χειρουργηθεί για όγκο στο στήθος _ «επέζησε, αν και µε ένα στήθος λιγότερο».

«Ορκίστηκα τότε στον εαυτό µου πως ποτέ δεν θα κρατούσα τα δικά µου παιδιά στο µαύρο σκοτάδι σε σχέση µε όσα φοβερά και τροµερά ενδεχοµένως θα µου συνέβαιναν» θυµάται.

Δυστυχώς οι ανησυχίες της επαληθεύτηκαν. «Στα 36 και κάτι µήνες αρρώστησα κι εγώ. Να ‘µαστε λοιπόν. Ενα πρωί που ήρθε η κόρη µου τρέχοντας, µε το πλατύ χαµόγελο και τα κρύα ποδαράκια της, να χωθεί στο κρεβάτι ανάµεσά µας και να µας ξυπνήσει, της είπαµε µε απλά λόγια πως η µαµά έχει ένα κακό σπυρί µέσα στο στήθος και πως πρέπει να πάει στο νοσοκοµείο να της το βγάλει ο γιατρός. Τo µεσηµέρι, κάποια στιγµή που δεν την άκουγα, πήγα να δω τι έκανε. Εκανε «εχείληση» στον αρκούδο µε νοσοκόµα την Μπάρµπι… Ολα θα πάνε καλά, σκέφτηκα, θα τα καταφέρουµε». Και πράγµατι. Δεν ήταν εύκολο για την κ. Γραικού και την οικογένειά της αλλά τα κατάφεραν.

Θεραπεύεται το 90%

Δεκαοκτώ χρόνια έχουν περάσει από τότε. «Οπως τα καταφέρνουν όλο και πιο πολλές γυναίκες σήµερα. Με έγκαιρη πρόληψη, µε ανοιχτά µάτια, µε σωστή ιατρική αντιµετώπιση και πολύ κουράγιο, ο καρκίνος του µαστού θεραπεύεται κατά 90%» λέει σήµερα από τη θέση της εκπαιδευµένης εθελόντριας και µέλους του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών µε Καρκίνο του Μαστού «Αλµα Ζωής».

«Μαζί τρέχουµε για τη ζωή»: Αυτό είναι το σύνθηµα για τον Συµβολικό Αγώνα Δρόµου (Greece Race for the Cure), ο οποίος πραγµατοποιείται για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, µε τη στήριξη της Οργάνωσης Susan G. Κomen for the Cure. Την Κυριακή 26 Σεπτεµβρίου, οι δρόµοι του κέντρου θα γεµίσουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που θα τρέξουν για την καταπολέµηση του καρκίνου.

«Να σπάσουµε το ταµπού»

Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, τα µέλη δεν ντρέπονται πια να φωνάξουν ότι πέρασαν τη δοκιµασία του καρκίνου. «Αυτό το ταµπού θέλουµε να σπάσουµε. Να δουν οι γυναίκες την ασθένεια µε θετική στάση. Η αρρώστια νικιέται. Τη ζωή την κατακτάς». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το «Αλµα Ζωής» βρίσκεται δίπλα στις γυναίκες µε καρκίνο του µαστού µε το πρόγραµµα ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Κύριος στόχος του, φυσικά, η άµεση αντιµετώπιση της κρίσης που επιφέρει η διάγνωση καρκίνου µαστού, η διαχείριση των δυσάρεστων συναισθηµάτων αλλά και η αποδοχή της νέας εικόνας του σώµατος της γυναίκας.

«Πέρυσι κατεβάσαµε στο κέντρο της πόλης 6.000 πολίτες»

Στις 11 το πρωί της Κυριακής θα αρχίσει το Greece Race for the Cure, το οποίο περιλαµβάνει έναν αγώνα δρόµου 4 χιλιοµέτρων και έναν περίπατο 2 χιλιοµέτρων. Το σηµείο έναρξης και τερµατισµού θα είναι το Ζάππειο.

Το Greece Race for the Cure συγκεντρώνει οικονοµικούς πόρους για τη στήριξη της έρευνας για τον καρκίνο του µαστού, την προώθηση προγραµµάτων ενηµέρωσης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, καθώς και προγραµµάτων ψυχοκοινωνικής στήριξης των γυναικών που νοσούν.

Οσοι επιθυµούν να λάβουν µέρος θα πρέπει να εγγραφούν είτε ηλεκτρονικά (µέσω της ιστοσελίδας www.almazois.gr) είτε στα περίπτερα του Συλλόγου που έχουν στηθεί σε επιλεγµένα σηµεία στην Αθήνα– από τις 12 το µεσηµέρι του Σαββάτου θα υπάρχει περίπτερο στο Ζάππειο. Εγγραφές θα γίνονται και την ηµέρα του αγώνα. Το κόστος της εγγραφής είναι 5 ευρώ.

Η επιτυχία, όπως σηµειώνουν τα µέλη του Συλλόγου, για τον δεύτερο αγώνα δρόµου είναι δεδοµένη. «Πέρυσι καταφέραµε να κατεβάσουµε στο κέντρο της πόλης εκατοντάδες πολίτες, κάθε ηλικίας και να ευαισθητοποιήσουµε το σύνολο των γυναικών», σηµειώνει η κ. Γαβριηλίδου.

Περίπου 6.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά συµµετείχαν πέρυσι στον πρώτο συµβολικό αγώνα δρόµου κατά του καρκίνου του µαστού. «Πολλές ήταν οι γυναίκες οι οποίες µε αφορµή τον αγώνα επισκέφθηκαν τον γιατρό, έκαναν εξετάσεις ή ζήτησαν τη στήριξή µας». Είναι ενδεικτικό, πάντως, πως ο πρώτος αντίστοιχος αγώνας στη Φρανκφούρτη δεν είχε συγκεντρώσει παρά 800 πολίτες και µόλις στον 9ο αγώνα οι συµµετοχές έφτασαν τις 4.500.

Info

Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών µε Καρκίνο του Μαστού. Τηλ. 210-4180.006