Τα οικονοµικά προβλήµατα που επέβαλαν τον περιορισµό των εξόδων δεν εµποδίζουν την Εθνική Λυρική Σκηνή να προσφέρει στο κοινό της 170 παραστάσεις
Ενώ έχει ήδη δροµολογηθεί το ταµειακό συµµάζεµά της ώστε να εξοικονοµήσει 9,2 εκατ. ευρώ από τα 25 εκατ. των εξόδων της – και µε τη µη ανανέωση 337 συµβάσεων ορισµένου χρόνου από τους 773 υπαλλήλους –, η Εθνική Λυρική Σκηνή συγκεντρώνεται αποκλειστικά στην έδρα της, το θέατρο «Ολύµπια», και προγραµµατίζει – και για τα φετινά 70ά γενέθλιά της – λίγες νέες παραγωγές, κάποιες συµπαραγωγές και επαναλήψεις για τη σεζόν 2010-2011.

Ο νέος πρόεδρος Νίκος Μουρκογιάννης, που παρουσίασε χτες το πρόγραµµα µαζί µε τον καλλιτεχνικό διευθυντή Τζοβάνι Πάκορ, φαίνεται πως κατάφερε να περιορίσει τα έξοδα στο ύψος της ετήσιας επιχορήγησης (17,2 εκατ.)

και επιχειρεί να κλείσει το χρέος των 14 εκατ. που σωρεύθηκε την τελευταία πενταετία.

«Μακάρι η Λυρική να είχε φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να είναι ο υγιέστερος ελληνικός οργανισµός», έλεγε χτες. «Δυστυχώς, δεν είναι ακόµα και σήµερα. Λάβαµε µέτρα που απέδωσαν, αλλά δεν λύθηκαν όλα τα προβλήµατα. Δεν αποπληρώθηκε το χρέος».

Το πρόγραµµα θα ανοίξει στις 9 Οκτωβρίου η «Κάρµεν» του Μπιζέ, ενώ κοντά στην εθνική επέτειο, από τις 29 Οκτωβρίου (και για τέσσερις παραστάσεις) και στο πλαίσιο του εορτασµού των 2.500 χρόνων από την ιστορική µάχη του Μαραθώνα, θα παρουσιαστεί ένα θεωρούµενο διαµάντι της ελληνικής δηµιουργίας: το έργο «Μαραθών – Σαλαµίς» του Παύλου Καρρέρ, σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη, µουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή µε τους Τσέλια Κοστέα / Σοφία Κυανίδου, Τάση Χριστογιαννόπουλο / Κύρο Πατσαλίδη, Γιάννη Χριστόπουλο / Αντώνη Κορωναίο, Μαρίτα Παπαρίζου / Μαρισία Παπαλεξίου κ.ά.

Δέκα παραστάσεις τον Δεκέµβριο και τον Ιανουάριο θα δώσει και η νέα παραγωγή του «Μαγικού αυλού» του Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία Αρνό Μπερνάρ, µουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, Μίλτου Λογιάδη, µε τους Βασιλική Καραγιάννη, Αντώνη Κορωναίο, Δηµήτρη Καβράκο, Μαρία Μητσοπούλου κ.ά.

Τον Ιανουάριο ακολουθεί η «Τόσκα» του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούµια Νίκου Πετρόπουλου, διεύθυνση Λουκά Καρυτινού µε τους Τιτσιάνα Καρούζο, Στιούαρτ Νιλ, Δηµήτρη Πλατανιά και τον Φεβρουάριο, σε συµπαραγωγή µε την Οπερα της Σόφιας, «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι (σε 12 παραστάσεις) σε σκηνοθεσία Πλάµεν Καρτάλοφ, διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, Αλέξη Αγραφιώτη, µε τους Βασιλική Καραγιάννη / Αρτεµι Μπόγρη, Αντώνη Κορωναίο, Δηµήτρη Κασιούµη, Χριστόφορο Σταµπόγλη κ.ά. Συµπαραγωγή –που θα ανακοινωθεί – θα κάνει η ΕΛΣ και µε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Απρίλιο.

Δεκαπέντε παραστάσεις θα µετρήσουν δύο παραγωγές του Μπαλέτου: «Η βασίλισσα του χιονιού» του Γκλαζουνόφ, σε χορογραφία Ρέι Μπάρα, από 19 Νοεµβρίου και «Δον Κιχώτης» του Μίνκους, µε χορογραφία βασισµένη σε εκείνη του Μαριούς Πετιπά, από 11 Μαρτίου.

Υστερα από την απελευθέρωση του θεάτρου «Ακροπόλ» (για να γλιτώσει η Λυρική ενοίκια ύψους 533.000 ευρώ ετησίως) η οπερέτα του Κώστα Γιαννίδη «Το µικρόβιο του έρωτα» µεταφέρεται στο θέατρο «Ολύµπια» από 9 Νοεµβρίου, µε παραστάσεις έως τον Απρίλιο.

Μουσική διεύθυνση Χρύσανθου Αλισάφη και Γιώργου Αραβίδη, σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, Λάµπρου Λιάβα και µε τους Γιώργο Κέντρο, Νίκο Αρβανίτη, Κώστα Ζαχαράκη, Νίνα Λοτσάρη κ.ά. Για τα παιδιά υπάρχει η όπερα «Χένσελ και Γκρέτελ» του Χούµπερντινκ, από 19 Δεκεµβρίου ώς τον Απρίλιο, πάντα πρωί (11.00).

ΙΝFΟ

Στο θέατρο «Ολύµπια» (Ακαδηµίας 59-61), http: //www. nationalopera.gr.

«Ναµπούκο» και «Μουσικά απογεύµατα»


Στα πλάνα της νέας σεζόν, πέρα από τις παραστάσεις όπερας στο Ηρώδειο («Ναµπούκο» του Βέρντι σε µουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, το καλοκαίρι του 2011), περιλαµβάνονται και γκαλά όπερας και µπαλέτου παραµονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, συναυλίες της Ορχήστρας Δωµατίου της ΕΛΣ (27 Μαρτίου, 7 Απριλίου), παραστάσεις της Οπερας Δωµατίου Αθηνών, της Πειραµατικής Σκηνής Οπερας, της Πειραµατικής Σκηνής Μπαλέτου και – ένας νέος θεσµός – «Μουσικά απογεύµατα στο φουαγιέ» από 21 Νοεµβρίου (πάντα στις 18.00).