Στη Ρηγίλλης δεν περίμενε κανείς το χτύπημα της Αικατερίνης Πελέκη. Ισως αυτό εξηγεί και τον νευρικό κλονισμό που έχει προκαλέσει στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος, όπως και τη σύγχυση για την υπερασπιστική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει πλέον η παράταξη και ο Κ. Καραμανλής.


O αιφνιδιασμός από την κατάθεση της συζύγου του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη ήταν απόλυτος. Κι ένας βασικός λόγος, όπως παραδέχονται κομματικοί παράγοντες, είναι η αποχώρηση των γαλάζιων βουλευτών από την Προανακριτική Επιτροπή. Στη Ρηγίλλης ουδείς παρακολουθούσε τις εξελίξεις, ενώ με το όψιψο επιχείρημα- θέση ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο επειδή δεν έχει αποδειχθεί ζημιά του Δημοσίου, θεωρούσαν ότι είχαν ξεμπλέξει οριστικά με το Βατοπέδι.

Αιφνιδίασε. Ωστόσο, οι «βόμβες» της κ. Πελέκη βρήκαν απροετοίμαστη τη Ν.Δ. και γιατί ουδείς πίστευε ότι η συμβολαιογράφος των «αμαρτωλών» ανταλλαγών δημόσιας γης, θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια ρήξη τέτοιου μεγέθους με το κόμμα. Ηταν «γέννημα θρέμμα νεοδημοκράτισσα», όπως λένε, όφειλε σε σημαντικό βαθμό την πορεία της, την επαγγελματική και κοινωνική αναρρίχησή της στην παράταξη και αυτός θεωρούσαν ότι ήταν επαρκής λόγος για να μη σπάσει τη γαλάζια «ομερτά». Είναι προφανές ότι στη Ρηγίλλης είχαν χάσει επαφή και δεν μπορούσαν να διαβάσουν τα σημάδια. Και τώρα ψάχνουν να βρουν εάν πίσω από την «έκρηξη Πελέκη» υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός, που περνά και μέσα από κάποιες παρασκηνιακές επαφές του Γ. Βουλγαράκη με τον Γ. Καρατζαφέρη…

Τη δική της εξήγηση για το ξέσπασμα αρκετοί, εντός κι εκτός Ν.Δ., τη βρίσκουν πειστική: Δεν άντεχε άλλο τις λοιδορίες των ταξιτζήδων και την αφόρητη πίεση που δημιουργούσε το σκάνδαλο στην ίδια και την οικογένειά της. Οπως δεν μπορούσε πια να σηκώνει εκείνη το βάρος του Βατοπεδίου, όταν άλλοι- που καλούνται «να δείξουν αν φοράνε παντελόνια»- απέφευγαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, άλλωστε, είναι γνωστό ότι το Βατοπέδι έχει προκαλέσει ενδοοικογενειακές κρίσεις και εντάσεις που έφεραν ακόμη πιο κοντά την κ. Πελέκη στην απόφαση να αλλάξει ρότα- όχι μόνον ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά και της τακτικής δικαιοσύνης που την έχει συμπεριλάβει στη λίστα των κατηγορουμένων.

Τις κινήσεις των προσωπικών του λογαριασμών κατέθεσε χθες στον Σήφη Βαλυράκη, πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens, o Γιώργος Βουλγαράκης.

Σε δισέλιδη επιστολή, ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως από τις 2 Ιουλίου είχε κάνει γνωστό στην Επιτροπή το σύνολο της περιουσίας του σε ακίνητα, εταιρείες, λογαριασμούς και χρεόγραφα, ενώ τόσο τα δικά του περιουσιακά στοιχεία όσο και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη έχουν διερευνηθεί- όπως σημειώνει- διεξοδικά από ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

Γαλουχημένη με το τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια»


Την τελευταία 20ετία το ζεύγος Βουλγαράκη- Πελέκη ήταν ένα από τα «χρυσά ζευγάρια» της Ν.Δ., αλλά και γενικότερα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Η επιτυχία τους, που είχε αποκτήσει και μυθιστορηματικές διαστάσεις, βοήθησε αλλήλους στον ευρύτερο οικογενειακό περίγυρο όλο αυτό το διάστημα, ενώ στα χρόνια της γαλάζιας διακυβέρνησης οι άσπονδοι φίλοι της κ. Πελέκη τής είχαν απονείμει τον τίτλο της «εθνικής συμβολαιογράφου». Η υπογραφή της βρίσκεται σε μερικές από τις σημαντικότερες συμβολαιογραφικές πράξεις των τελευταίων ετών- από τα δημόσια φιλέτα που κατέληξαν στη Μονή Βατοπεδίου έως τα συμβόλαια που συνοδεύουν το σχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Παραλίγο πολιτικός. Πολύτεκνη, μητέρα τεσσάρων παιδιών και γαλουχημένη με το τρίπτυχο «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια», όπως λένε παλαιοί φίλοι της, η κ. Πελέκη αφήνει να εννοηθεί ότι για το Βατοπέδι χαράσσει πλέον τη δική της πορεία, που δεν συνδέεται κατ΄ ανάγκη με τους σχεδιασμούς του κ. Βουγλαράκη. Με βαθιές οικογενειακές ρίζες στο κόμμα, πολλοί θεωρούν ότι η συμβολαιογράφος θα μπορούσε να είχε αναδειχθεί σε προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. εάν δεν είχε συναντηθεί ο δρόμος της με εκείνον του πρώην υπουργού. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι εκτιμούν ότι η πολιτική διαδρομή του κ. Βουλγαράκη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικογένεια Πελέκη. Ο πατέρας της Διονύσιος Πελέκης υπήρξε μέλος της ΟΚΕ Δικαιοσύνης της Ν.Δ. και ο αρχικός κρίκος με το Βατοπέδι, αφού επί χρόνια ήταν νομικός σύμβουλος της μονής. Οι δικές του προσβάσεις, λένε κομματικοί παράγοντες, άνοιξαν πολλές πόρτες στον γαμπρό του και ενίσχυσαν το συμβολαιογραφικό γραφείο της κόρης του.

Οπως και τον αδελφό της Δημήτρη, επίσης δικηγόρο, ο οποίος το 2007 συμπεριελήφθη και στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Αιτωλοακαρνανία. Και επειδή το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο, ο Δημήτρης Πελέκης διετέλεσε και νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ο πεθερός μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Βουλγαράκη.

Φιλοτεχνούσε εικόνα μελλοντικής «πρώτης κυρίας» στη Ν.Δ.


Το ζεύγος ΠελέκηΒουλγαράκη ένωσε η ΟΝΝΕΔ. Φίλοι της οικογένειας θυμούνται ότι η πρώτη γνωριμία τους έγινε τον Σεπτέμβριο του 1984. Η Ν.Δ.

είχε μόλις αλλάξει αρχηγό, με τον Κων. Μητσοτάκη να διαδέχεται τον Ευαγ. Αβέρωφ, και σε περίοδο αλλαγών έμπαινε και η κομματική νεολαία. Ο Γ. Βουλγαράκης, με στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, έγινε γραμματέας της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ (σ.σ.: τρία χρόνια μετά και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ) και η κ. Πελέκη ήταν εκείνη την περίοδο ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά στελέχη της γαλάζιας φοιτητικής οργάνωσης στη Νομική της Αθήνας. Οι καθημερινές συναντήσεις τους στα κομματικά γραφεία της οδού Νικηταρά εξελίχθηκαν σε σχέση και σε γάμο μέσα σε σύντομο διάστημα. Τα επόμενα χρόνια η Αικατερίνη Πελέκη ανέλαβε επιτελικούς ρόλους στη ΔΑΠ και τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του συζύγου της, όταν εκείνος εξελέγη βουλευτής (το 1989). Στα μέσα του ΄90, ωστόσο, αποφάσισε να αφοσιωθεί στην οικογένειά της και να ακολουθήσει τον δικό της επαγγελματικό δρόμο.

Εικόνες χλιδής. Μετά την επικράτηση Καραμανλή στο κόμμα, ο Γ. Βουλγαράκης ήταν φανερό ότι άλλαξε κατεύθυνση.

Απογαλακτίστηκε σταδιακά από την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ η σχέση του με τον Θοδ.

Ρουσόπουλο (σ.σ.: είναι κουμπάροι) τον έφερε κοντά στον Κ. Καραμανλή. Μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ., τον Μάρτιο του 2004, ήταν κοινό μυστικό στη Ν.Δ. ότι άνοιξε τον βηματισμό του για να πάρει καλύτερη θέση την ώρα της διαδοχής Καραμανλή. Οι κινήσεις του προκάλεσαν εσωκομματικές τριβές και βρέθηκε στο στόχαστρο για την εικόνα χλιδής που εξέπεμπε η οικογένεια Βουλγαράκη, ενώ βολές δεχόταν και η κ. Πελέκη- που φιλοτεχνούσε εικόνα μελλοντικής «πρώτης κυρίας» στη Ν.Δ.. Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη μετακίνηση του Γ. Βουλγαράκη από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Πολιτισμού, ήταν φανερό ότι το «χρυσό ζεύγος» άρχισε να χάνει τη λάμψη του. Για να ακολουθήσει το Βατοπέδι και να σβήσουν και οι τελευταίοι προβολείς…