Η τοποθεσία της είναι μαγική. Στις όχθες του Δούναβη ποταμού, η Βουδαπέστη γεννήθηκε από την ένωση δύο πόλεων, της Βούδας και της Πέστης, το 1873. Οι δύο τους είναι πλέον κομμάτια μίας πόλης που ενώνεται με εντυπωσιακές γέφυρες. Τέσσερις από αυτές, οι παλαιότερες, βρίσκονται στην καρδιά της Βουδαπέστης και ο περίπατος σε αυτές είναι από τις ωραιότερες εμπειρίες που μπορείτε να ζήσετε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας
1 Γέφυρα των Αλυσίδων (Chain Βridge). Είναι η παλαιότερη όλων, καθώς άρχισε να λειτουργεί το 1849 ύστερα από εργασίες δέκα ολόκληρων ετών σε σχέδια του Αγγλου Ουίλιαμ Κλαρκ. Επισήμως λέγεται Szichenyi Chain Βridge, παίρνοντας το όνομα του εμπνευστή της. Κτίστηκε από ιδιωτική εταιρεία, η οποία μάλιστα εισέπραττε διόδια για τη χρήση της μέχρι το 1870. Τότε αγοράστηκε από το κράτος που έκανε ελεύθερη τη διέλευση. Το 1945, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστράφηκε. Κατασκευάστηκε ξανά και τέσσερα χρόνια μετά επαναλειτούργησε συμπληρώνοντας έναν αιώνα ζωής. Πρόκειται για ένα από τα σύμβολα της Βουδαπέστης, Η γέφυρα έχει μήκος 380 μέτρα. Θα σας οδηγήσει εύκολα στην περιοχή του Κάστρου από την πλευρά της Βούδας.

2 Γέφυρα της Μαργαρίτας (Μargaret Βridge). Η δεύτερη γέφυρα που φτιάχτηκε για να συνδέει τις δύο πόλεις ολοκληρώθηκε το 1876 (σε σχέδια του Γάλλου Εrnest Gouin). Η έξοδος που οδηγεί στο λιλιπούτειο, καταπράσινο, νησί Μαργαρίτα που λατρεύουν οι ντόπιοι, κατασκευάστηκε 25 χρόνια μετά. Ούτε αυτή γλίτωσε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τα τμήματα που έμειναν όρθια από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν κατά την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων. Τότε έμειναν μόνο οι πυλώνες. Η γέφυρα, μήκους 607 μέτρων, κατασκευάστηκε ξανά και λειτούργησε το καλοκαίρι του 1948. Αυτήν την περίοδο γίνονται εργασίες βελτίωσης. Τόσο αυτή όσο και εκείνη των Αλυσίδων έχουν εύκολη πρόσβαση στο εντυπωσιακό Κοινοβούλιο.

3 Γέφυρα της Ελευθερίας (Liberty Βridge). Είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που κατασκευάστηκαν το 1896 με αφορμή τον εορτασμό της χιλιετίας από την άφιξη των Ούγγρων στη λεκάνη των Καρπαθίων. Φτιάχτηκε από τους ούγγρους μηχανικούς Janos Feketehazy και Αntal Czekelius και, σύμφωνα με τους ντόπιους, διαθέτει την ωραιότερη διακόσμηση από όλες τις γέφυρες της Βουδαπέστης. Την 1η Μαΐου του 2004, όταν η Ουγγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στρώθηκε με γρασίδι για δύο ημέρες! Εχει και αυτή εντυπωσιακό νυχτερινό φωτισμό, τον οποίο απέκτησε μετά την ανακαίνισή της τον Μάιο του 2009. Το μήκος της είναι 333 μέτρα και μαζί με τη γέφυρα της Ελισάβετ θα σας οδηγήσουν στον περίφημο λόφο Γκέλερτ.

4 Γέφυρα της Βασίλισσας Ελισάβετ (Σίσσυ) (Εlizabeth Βridge). Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1903, αλλά αυτή που θα αντικρύσετε σήμερα δεν είναι η αυθεντική, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τη θέση της έχει πάρει μία πιο μοντέρνα, κατασκευασμένη από τον μηχανικό Ρal Savoy. Τα εντυπωσιακά νυχτερινά της φώτα είναι δώρο των Γιαπωνέζων από το Νοέμβριο του 2009. Αφορμή ήταν η 140ή επέτειος από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αυστρίας- Ουγγαρίας και της Ιαπωνίας, αλλά και η 50ή επέτειος από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ιαπωνίας. Τα σχέδια ετοιμάστηκαν από το παγκοσμίως διάσημο ιάπωνα μηχανικό Ιsii Μotoko. Το μήκος της γέφυρας είναι 379 μέτρα.

tips

Αν βρεθείτε στη Βουδαπέστη από τις 8 έως τις 17 Οκτωβρίου, τότε αξίζει να παρακολουθήσετε κάποιες από τις εκδηλώσεις του Φθινοπωρινού Φεστιβάλ. Ξεχωρίζουν το 6ο Φεστιβάλ Χορευτικών Ταινιών, οι θεατρικές παραστάσεις , οι συναυλίες και τα πολλά πάρτι (http://bof.
hu/2010/).

Στις 6 Νοεμβρίου δίνει συναυλία ο Στινγκ και την επόμενη ημέρα η Lady Gaga (και οι δύο στην αρένα Ρapp Laszlo, εισιτήρια μπορείτε να βρείτε στο www. eventim.hu).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από