Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, η οποία είναι σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. έδωσε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την διοργάνωση Εβδομάδας Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου, από 20 έως και 25 Σεπτεμβρίου, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Η δράση αυτή απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 50-75 ετών, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν στην προληπτική εξέταση μέτρησης του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) στα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα και Κρήτη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τώρα να ενημερωθούν με ένα τηλεφώνημα στο 210-99 75 555 για τη διαδικασία δωρεάν ελέγχου PSA, ο οποίος δεν απαιτεί προετοιμασία και γίνεται με μία απλή, ολιγόλεπτη αιμοληψία.

Ο καρκίνος του προστάτη προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των αδενικών κυρίως κυττάρων του προστάτη, αδένα ο οποίος αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα, υπό την επίδραση της ορμόνης τεστοστερόνη. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνιστά σήμερα το συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες άνω των 50 ετών, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνος για το 9% των θανάτων από καρκίνο.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσιάστηκε σήμερα στο Ινστιτούτο Παστέρ, από τον Πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχο Αμαρουσίου Γεώργιο Πατούλη, τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Επ. Καθηγητή Ουρολογίας Κωνσταντίνο Στραβοδήμο και τον Κοσμήτορα και Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Κυριόπουλο. Την εκδήλωση αυτή τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Δημόπουλος.

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος αναφέρθηκε στην αξία που έχουν τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου όπως αυτό για τον Καρκίνο του Προστάτη, στην έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών. Ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ολοκληρώνει την δημιουργία του Εθνικού Δικτύου κατά του Καρκίνου όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με το συντονισμό του ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) διότι πρέπει σε Εθνικό επίπεδο να οργανωθεί η νίκη κατά του καρκίνου.

Ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης επεσήμανε την ωφέλεια του προσυμπτωματικού ελέγχου για πληθώρα νόσων και μάλιστα σοβαρών για την υγεία, διότι με την πρώιμη διάγνωση πολλές φορές επιτυγχάνεται η πλήρης ίαση ή τουλάχιστον επιμηκύνεται σημαντικά η ζωή των ασθενών. Για το λόγο αυτό το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι σταθερά προσανατολισμένο στην κατεύθυνση αυτή, έχοντας υλοποιήσει και στο παρελθόν παρόμοιες ενέργειες όπως και η σημερινή που έχει μεγάλη σημασία για όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών, αφού στον Καρκίνο του Προστάτη η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να σώσει τη ζωή του ασθενούς.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γ. Στραβοδήμος με τη σειρά του ανέφερε: «Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και αντιπροσωπεύει το 11% όλων των καρκίνων στους άνδρες με περίπου 346.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ευρώπη ενώ υπολογίζεται ότι κάθε μέρα 240 άνδρες πεθαίνουν από τη νόσο. Ευτυχώς σπάνια διαγιγνώσκεται σε άνδρες κάτω των 50 ετών ενώ το 85% διαγιγνώσκεται μετά τα 65 έτη.

Αν και τα τελευταία 15 χρόνια παρατηρούμε μια αύξηση στη συχνότητα, η θνησιμότητα παρουσιάζει πτωτικές τάσεις με πιθανές αιτίες την καλύτερη δυνατότητα διάγνωσης, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και τιςπιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Η ηλικία, η φυλή και το οικογενειακό ιστορικό αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου ενώ η παχυσαρκία, ο δυτικός τρόπος διατροφής (πολλά ζωικά λιπαρά) και η έκθεση σε βαρέα μέταλλα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες C και Ε όπως και το σελήνιο δεν έχουν αποδειχθεί επαρκή προφυλακτικά μέτρα.

Το PSA (μια πρωτεΐνη παραγόμενη από τον προστάτη) χρησιμοποιείται ευρύτατα για τον έλεγχο των παθήσεων του προστάτη αλλά δεν αποτελεί από μόνο του απόδειξη καρκίνου μιας και αυξάνει και σε υπερπλασία αλλά και σε φλεγμονές.

Ο έλεγχος ασυμπτωματικών ανδρών με PSA οδήγησε στη διάγνωση περισσότερωνκαρκίνων σεπρωιμότερα στάδια, με πολλαπλές επιλογές θεραπείας αλλά ταυτόχρονα μπορεί τελικά να «θεραπεύονται» και καρκίνοι που δεν θα αποτελούσαν ποτέ πραγματική απειλή για τη ζωή των ασθενών. Δύο μεγάλες μελέτες για το ρόλο του PSA στην βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών η ERSPC (European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer) και η PLCO (Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial) έδειξαν σε αντικρουόμενα αποτελέσματα με την πρώτη να εμφανίζει μείωση της θνησιμότητας κατά 20%.

Συμπερασματικά, ο καρκίνος του προστάτη είναι μια συχνή και θανατηφόρα νόσος για την οποία οι άνδρες πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Ένας καλά πληροφορημένος ασθενής, σε συνεργασία με τον θεράποντα ουρολόγο του, μπορεί να εκτιμήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αποφάσεων που καλείται να πάρει και οι οποίες θα επηρεάσουν όχι μόνο την διάρκεια αλλά και την ποιότητα της ζωής του.

Ο Κοσμήτοραςκαι Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη εισαγωγής οργανωμένων εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και ειδικότερα είπε ότι πρέπει υποχρεωτικά να μπουν τέτοια προγράμματα από την πολιτεία, όσον αφορά στον Καρκίνο του Μαστού, τον Καρκίνο του Τραχήλου της μήτρας, τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, το Ανεύρυσμα της Κοιλιακής Αορτής και τον καρδιαγγειακό έλεγχο. Τα παραπάνω πρέπει να καλύπτονται από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης συνέστησε να γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος και για άλλες ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο Καρκίνος του Προστάτη, όπου θα μπορούσε να προβλέπεται και μια οικονομική συμμετοχή του χρήστη. Ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος στη συνέχεια παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, από την οποία προκύπτει ότι με τα προγράμματα αυτά, όπως αυτό που γίνεται με πρωτοβουλία του ΔΔΥ για τον Καρκίνο του Προστάτη, υπάρχει κέρδος σε έτη ζωής αλλά και σε ποιότητα ζωής, καθώς και κέρδος σε οικονομικούς πόρους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από