ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι αξιώνοντας την απελευθέρωση της Σακινέχ Μοχαµάντι Αστιάνι, της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε λιθοβολισµό για µοιχεία. «Και άλλες γυναίκες απειλούνται µε λιθοβολισµό», δήλωσε ο γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί, υποκινητής µιας µεγάλης εκστρατείας για τη σωτηρία της Αστιάνι. «Οµως η Σακινέχ έχει γίνει άθελά της ένα σύµβολο.

Αν σώσουµε αυτή την αθώα γυναίκα, θα βοηθήσουµε στο να σωθούν όλες οι άλλες γυναίκες που περιµένουν στους διαδρόµους του θανάτου και θα πάρουµε εκδίκηση για αυτές που εκτελέστηκαν διά λιθοβολισµού ή κάηκαν ζωντανές». Σύµφωνα µε τον δικηγόρο της Αστιάνι, «η ποινή του λιθοβολισµού δεν έχει ανασταλεί, αντίθετα µε τα όσα διατείνεται το ιρανικό καθεστώς» και «η Σακινέχ κινδυνεύει ανά πάσα στιγµή».

Ελεύθερη η Σουρντ

Επειτα πάντως από ένα µπρα ντε φερ ανάµεσα στον Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ και τη δικαστική εξουσία, η Τεχεράνη δηλώνει έτοιµη να αφήσει ελεύθερη την 32χρονη Σάρα Σουρντ, µία από τους τρεις αµερικανούς περιηγητές που συνελήφθησαν τον Ιούλιο του 2009 έχοντας διασχίσει παράνοµα τα σύνορα και κατηγορούνται για κατασκοπεία. Ο Αχµαντινετζάντ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως η Σουρντ θα απελευθερωνόταν το Σάββατο, µαζί µε το τέλος του Ραµαζανιού, για ανθρωπιστικούς λόγους. Παρενέβη όµως το ισχυρό δικαστικό κατεστηµένο και απαίτησε να δοθεί πρώτα εγγύηση 500.000

δολαρίων, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως οι άλλοι δύο αµερικανοί κρατούµενοι θα δικαστούν για κατασκοπεία.